GK Quiz on Sardar Vallabhai Patel with Answers

Sardar Vallabhai Patel gk quiz
Quiz on Sardar Vallabhai Patel

Sardar Vallabhai Patel was the first Deputy Prime Minister of India. He was one of the most influential leaders in Gujarat.

Statue of Unity

  • The Statue of Unity is an under construction monument dedicated to Indian independence movement leader Vallabhbhai Patel located in the Indian state of Gujarat.
  • 182 metres (597 feet) in height, it is to be located facing the Narmada Dam, 3.2 km away on the river island called Sadhu Bet near Vadodara in Gujarat.

Test your skills on Sardar Vallabhai Patel

1. First Deputy Prime Minister of India Vallabhbhai J. Patel was given the responsibility of which of the following ministries?
a) Home Ministry
b) Finance Ministry
c) Defence Ministry
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Home Ministry.

2. Vallabhbhai J. Patel was also known as _________.
a) Sardar
b) Dada
c) Motabhai
d) Jagirdar

Click here to View Answer
Answer a) Sardar

3. Vallabhbhai J. Patel organised peasants from which of the following places of Gujarat in non-violent civil disobedience against oppressive policies imposed by the British Raj?
a) Borsad, Dandi and Bardolib.
b) Dandi, Valsad and Bardoli
c) Kheda, Borsad, and Bardoli
d) Kheda, Borsad and Dandi

Click here to View Answer
Answer c) Kheda, Borsad, and Bardoli

4. Birthday of Vallabhbhai J. Patel is celebrated by the Union Government of India as __________.
a) Rashtriya Nirman Diwas
b) Rashtriya Akhandta Diwas
c) Rashtriya Suraksha Diwas
d) Rashtriya Ekta Diwas

Click here to View Answer
Answer d) Rashtriya Ekta Diwas

5. Vallabhbhai Patel was a successful _______.
a) Engineer
b) Doctor
c) Barrister
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Barrister

6. Vallabhbhai Patel was born on ________.
a) 31 November
b) 31 October
c) 1 July
d) 31 January

Click here to View Answer
Answer b) 31 October

7. Vallabhbhai Patel died on which of following places?
a) Surat
b) Chennai
c) Bombay
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Bombay

8. Vallabhbhai Patel was cremated in __________.
a) Sonapur in Bombay
b) Kheda in Gujrat
c) Surat in Gujrat
d) Chennai in Tamil Nad

Click here to View Answer
Answer a) Sonapur in Bombay

9. Vallabhbhai Patel was born at _______.
a) Sonapur
b) Kheda
c) Surat
d) Nadiad

Click here to View Answer
Answer d) Nadiad

10. Who is known as “The Iron Man of India?
a) Saradar vallabhbhai patel
b) Dada sahib Naroji
c) Moti lal Nehru
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer a) Saradar Vallabhbhai Patel

11. . Who is known as “Indian Bismark”?
a) Sardar vallabhbhai patel
b) Dada sahib Naroji
c) Moti lal Nehru
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer a) Saradar Vallabhbhai Patel

12. Who gave the title “Sardar” to Vallabhbhai Patel?
a) Mahatma Gandhi
b) Dada sahib Naroji
c) Moti lal Nehru
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer a) Mahatma Gandhi

13. Who is the leader of Bardoli Satyagraha 1928?
a) Mahatma Gandhi
b) Dada sahib Naroji
c) Saradar Vallabhbhai Patel
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer c) Saradar Vallabhbhai Patel

14. President of the INC Karachi Session is __________.
a) a) Mahatma Gandhi
b) Dada sahib Naroji
c) Saradar Vallabhbhai Patel
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer c) Saradar Vallabhbhai Patel

15. Who played a important role in the integration of Princely States?
a) Mahatma Gandhi
b) Dada sahib Naroji
c) Saradar Vallabhbhai Patel
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer c) Saradar Vallabhbhai Patel

16. Who says that “I know Only One Culture that is Agriculture”?
a) Mahatma Gandhi
b) Dada sahib Naroji
c) Saradar Vallabhbhai Patel
d) J.L. Nehru

Click here to View Answer
Answer c) Saradar Vallabhbhai Patel

17. Sardar Vallabhbhai Patel conferred Bharat Ratna in which year?
a) 1992
b) 1991
c) 1993
d) 1994

Click here to View Answer
Answer b) 1991

18. Sardar Vallabhbhai Patel Police Academy is situated at ________.
a) Hyderabad
b) Ahemdabad
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Hyderabad

19. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport is in _____.
a) Hyderabad
b) Ahmadabad
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Ahmadabad

20. Sardar Vallabhbhai Patel National Memorial is in ______.
a) Hyderabad
b) Ahmadabad
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) Ahmadabad

Leave a Comment