GK Quiz on Parts of the Human Body with Answers

GK Quiz on Parts of the Human Body

GK Quiz on Parts of the Human Body


GK Quiz on Parts of the Human Body – One of the major topics in all kinds of Competitive Examinations. Check out how well you know about your parts of the body.

1. Which structure of the eye is the most sensitive but contains no blood vessels?
a) Pupil
b) cornea
c) Iris
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) cornea
The cornea contains no blood vessels and is extremely sensitive to pain. Lens: a transparent structure situated behind your pupil. It is enclosed in a thin transparent capsule and helps to refract incoming light and focus it onto the retina.

2. What percentage of the human body is water?
a) 30%
b) 80%
c) 60%
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 60%
Up to 60% of the human adult body is water. According to H.H. Mitchell, Journal of Biological Chemistry 158, the brain and heart are composed of 73% water, and the lungs are about 83% water. The skin contains 64% water, muscles and kidneys are 79%, and even the bones are watery: 31%.

3. How many lungs does the human body have?
a) Four
b) Two
c) One
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Two
Humans have two lungs, a right lung and a left lung. They are situated within the thoracic cavity of the chest. The right lung is bigger than the left, which shares space in the chest with the heart.

4. What is the name of the biggest part of the human brain?
a) Cerebrum
b) Cerebellum
c) Brainstem
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Cerebrum
Cerebrum: is the largest part of the brain and is composed of right and left hemispheres. It performs higher functions like interpreting touch, vision and hearing, as well as speech, reasoning, emotions, learning, and fine control of movement.

5. What is the human body’s largest external organ?
a) stomach
b) Skin
c) liver
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Skin.
The largest internal organ is the liver. It is also the heaviest organ, with an average of 1.6 kilograms (3.5 pounds). The largest external organ, which is also the largest organ in general, is the skin.

6. What is the longest bone in the human body?
a) Fibula
b) Tibia
c) Femur
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Femur
femur, or thighbone, is the largest bone in our body. By most measures the femur is the strongest bone in the body. The femur is also the longest bone in the human body.

7. What is the smallest bone in the human body?
a) Stapes
b) Spine
c) Clavicle
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Stapes.
The stapes is the third bone of the three ossicles in the middle ear. The stapes is a stirrup-shaped bone, and the smallest in the human body.

8. What is the weakest bone in the body?
a) Tibia
b) Skull
c) Spinal cord
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Spinal cord
The weakest bone in the human body is the spine or spinal cord or sometimes it can be nose as well. We can call it weakest because of sheer smallness.

9. What substance are nails and hair made of-
a) Keratin
b) Fibrin
c) Epidermis
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Keratin
Fingernails and toenails are made of a tough protective protein called alpha-keratin. This protein is also found in the hooves and horns of different animals.

10. Which organ system includes the spleen?
a) Reproductive system
b) Nervous system
c) Lymphatic system
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Lymphatic system
The lymphatic system is a network of very small tubes (or vessels) that drain lymph fluid from all over the body. The major parts of the lymph tissue are located in the bone marrow, spleen, thymus gland, lymph nodes, and the tonsils. The heart, lungs, intestines, liver, and skin also contain lymphatic tissue.

11. How many layers of skin are in the epidermis?
a) 3
b) 2
c) 5
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 5
The epidermis is composed of 4 or 5 layers, depending on the region of skin being considered. Those layers in descending order are: cornified layer (stratum corneum).

12. What is the strongest muscle in the human body?
a) Stapedius
b) Sartorius muscle
c) Masseter
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Masseter
In ordinary parlance, muscular “strength” usually refers to the ability to exert a force on an external object—for example, lifting a weight. By this definition, the masseter or jaw muscle is the strongest. The 1992 Guinness Book of Records records the achievement of a bite strength of 4,337 N (975 lbf) for 2 seconds.

13. What is the weakest muscle in the human body?
a) Uterus
b) Gluteus Maximus
c) Stapedius
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Stapedius
The strongest muscle, of the body is the masseter muscle, which is located in jaw while the smallest and weakest muscle of the body is the stapedius and is located in the middle ear.

14. What is the shape of DNA called?
a) Multiple helix
b) Single helix
c) Double helix
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Double helix
The double helix is a description of the molecular shape of a double-stranded DNA molecule. In 1953, Francis Crick and James Watson first described the molecular structure of DNA, which they called a “double helix,” in the journal Nature.

15. What is the biggest and most powerful in the body?
a) Cardiac muscle
b) Soleus
c) Gluteus Maximus
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Gluteus Maximus
The gluteus maximus is not only one of the strongest muscles in the body, it is also the largest. It’s main function is hip extension, which we perform when running, jumping, climbing steps and during many other movements. The gluteus are capable of producing great explosive and dynamic strength.

16. The flow of blood through your heart and around your body is called?
a) Tricuspid valve
b) Cerebrum
c) Circulation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Circulation
As the heart beats, it pumps blood through a system of blood vessels, called the circulatory system. The vessels are elastic tubes that carry blood to every part of the body.

17. What are the bones around your chest called?
a) Clavicle
b) Rib cage
c) Radiate Ligaments
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rib cage
The bones of the chest and upper back combine to form the strong, protective rib cage around the vital thoracic organs such as the heart and lungs. The rib cage also anchors the bones of the head, neck, shoulders, and arms to the trunk of the body.

18. How many parts is the heart divided into?
a) 8
b) 4
c) 2
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 2
The heart has two sides: the left side and the right side. Each side of the heart is divided into two parts, called the atrium and the ventricle. The atrium is the top part. The ventricle is on the bottom.

19. How many parts do the brain have?
a) Four parts
b) Three parts
c) Two parts
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Three parts
The brain is made of three main parts: the forebrain, midbrain, and hindbrain. The forebrain consists of the cerebrum, thalamus, and hypothalamus (part of the limbic system). The midbrain consists of the tectum and tegmentum.

20. What are teeth made of?
a) Bone
b) Keratin
c) Dentine and enamel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Dentine and enamel
Human teeth are made up of four different types of tissue: pulp, dentin, enamel, and cementum. The pulp is the innermost portion of the tooth and consists of connective tissue , nerves, and blood vessels, which nourish the tooth.

21. How many bones does a child have at birth?
a) 300
b) 206
c) 250
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 300
A baby’s body has about 300 bones at birth. These eventually fuse (grow together) to form the 206 bones that adults have. Some of a baby’s bones are made entirely of a special material called cartilage (say: KAR-tel-ij). Other bones in a baby are partly made of cartilage.

22. Where in the body are new blood cells made?
a) Heart
b) Bone marrow
c) Liver
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bone marrow
Red blood cells, most white blood cells, and platelets are produced in the bone marrow, the soft fatty tissue inside bone cavities. Two types of white blood cells, T and B cells (lymphocytes), are also produced in the lymph nodes and spleen, and T cells are produced and mature in the thymus gland.

23. What tissue connects bone to bone?
a) Skin
b) Tendons
c) Ligaments
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Ligaments
Ligaments connect the ends of bones together in order to form a joint.

24. What tissue connects to muscles to bone?
a) Skin
b) Tendons
c) Joints
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Tendons
Ligaments connect the ends of bones together in order to form a joint. Tendon – A tough, flexible band of fibrous connective tissue that connects muscles to bones. Joints – Structures that connect individual bones and may allow bones to move against each other to cause movement.

25. How many teeth does an adult have?
a) 24
b) 20
c) 32
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 32
Adults have 32 teeth. You should have this full set of adult teeth by your late teens. Adult teeth include incisors, canines, premolars, and molars: 8 incisors.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

1 Comment

Leave a Comment