GK Quiz on Olympics with Answers

GK Quiz on Olympics with Answers | In all competitive exams, questions related to Sports are very important. Usually questions will appear from areas like Venues of the tournaments, winners & runners, Trophies & Associated Sport Events, major Sport Events like Olympics, Common Wealth Games, Asian Games, World Cups, IPL..etc

In this Quiz, we have covered some important questions from Olympics. Check out how well you are updated in Olympics.

GK Quiz on Olympics

GK Quiz on Olympics


GK Quiz on Olympics with Answers

1.The first winter Olympics was held in which year?
a) 1926
b) 1922
c) 1924
d) None of these

Click here to View Answer
Answerc) 1924
The 1924 Winter Olympics, officially known as the I Olympic Winter Games, were a winter multi-sport event which was held in 1924 in Chamonix, France.

2. The first Summer Olympics was held in which year?
a) 1900
b) 1896
c) 1902
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 1896
The 1896 Summer Olympics, officially known as the Games of the Olympiad, was an international multi-sport event which was celebrated in Athens, Greece, from 6 to 15 April 1896. It was the first Olympic Games held in the Modern era.

3.Which Colour represents Asia in Olympics ring?
a) Red
b) Yellow
c) Green
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Yellow
The rings are composed of 5 interlocking rings, coloured Blue Yellow Black Green and Red on white field,known as “olympic ring”.the ring represents five world continents, Africa,Asia, America, Europe and Oceania. the blue ring represented Europe, the red the Americas, the yellow Asia, the black Africa, and the green, Australia and Oceania.

4. Where did the 2018 Winter Olympics held?
a) China
b) Japan
c) South Korea
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) South Korea
The 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea,

5. How many countries participated in the 2018 Winter Olympics?
a) 87
b) 92
c) 102
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 92
The 2018 Winter competitors hail from 92 different countries around the world and athletes from six of these nations—Singapore, Malaysia, Kosovo, Ecuador, Eritrea, Nigeria—are vying for medals for the first time.

6. Where is the headquarters of International Olympic Committee situated?
a) Germany
b) Sweden
c) Switzerland
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Switzerland
The International Olympic Committee (IOC) is a private non-governmental organisation based in Lausanne, Switzerland.

7. Who is the present President of International Olympic Committee?
a) Thomas Bach
b) Jacques Rogge
c) Craig Reedie
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Thomas Bach.
Thomas Bach is the ninth and current President of the International Olympic Committee, and a former member of the German Olympic Sports Confederation Executive Board.

8. Who is the first Indian woman to join the International Olympic Committee?
a) Narinder Batra
b) Nita Ambani
c) Karnam Malleswari
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Nita Ambani.
Nita Ambani, the chairperson of Reliance Foundation, has been elected as an individual member of the International Olympic Committee (IOC). She is the first Indian to join the world body and currently the only individual member from India. Her appointment at the world body is until she attains the age of 70.

9. Who is the current president of Indian Olympic committee?
a) Narayana Ramachandran
b) Rajeev Mehta
c) Narinder Batra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Narinder Batra.
International Hockey Federation (FIH) chief Narinder Batra was elected unopposed as the president of the Indian Olympic Association (IOA), while Rajeev Mehta was re-elected secretary general for a four-year term.

10.Who was the first Indian woman to ever win an Olympic medal ?
a) Sakshi
b) Karnam Malleswari
c) Geeta Phogat
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Karnam Malleswari.
The first Indian woman to ever win an Olympic medal was Karnam Malleswari who won a bronze medal at the Sydney Olympics in the Women’s 69 kg category in Weightlifting.

11. Which of the following country was banned in Winter Olympics 2018?
a) North Korea
b) Japan
c) Russia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Russia
Russia’s Olympic team had been barred from the 2018 Winter Games in Pyeongchang, South Korea.

12. Where will the 2022 winter Olympics held?
a) France
b) Italy
c) Beijing
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Beijing ,China
Beijing was selected as host city of the 2022 Winter Olympics after beating Almaty by four votes on 31 July 2015 at the 128th IOC Session in Kuala Lumpur, Malaysia.

13. Where will the Summer Olympics 2020 held?
a) France
b) Beijing
c) Japan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Japan
Tokyo 2020 will host the XXXII Olympic Summer Games, Jul 24 – Aug 9.

14. What is the motto of Olympics?
a) Games for Unity
b) Play Higher
c) Swifter, Higher, Stronger
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Swifter, Higher, Stronger

15. Who is the first Indian to win an individual gold medal at Olympics?
a) Dhyan Chand
b) Abhinav Bindra
c) Vijender Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Abhinav Bindra

16. Which country won the most Olympic medals in 2018?
a) Norway
b) United States
c) Germany
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Norway.
Norway dominated the 2018 Winter Olympics in PyeongChang, South Korea, with 39 total medals, including 14 golds.

17. In which year India won first gold medal in hockey?
a) 1928
b) 1958
c) 1924
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1928
The India national field hockey team was the first non-European team to be a part of the International Hockey Federation. In 1928, the team won its first Olympic gold medal and until 1960, , the Indian men’s team remained unbeaten in the Olympics, winning six gold medals in a row.

18. What is the official mascot name of winter Olympics 2018?
a) Miraitowa
b) Bandabi
c) Soohorang
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Soohorang
Soohorang ,is the official mascot of the 2018 Winter Olympics, and Bandabi ,is the official mascot of the 2018 Winter Paralympics. Both events were held in Pyeongchang, Gangwon, South Korea.

19. Which country has hosted the most Olympics?
a) United States
b) China
c) Japan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) United States
United States -1904,1932,1984,1996(Summer Olympics)

20. Who was the flag bearer for the 2018 Olympics India?
a) Sushil Kumar
b) Shiva Keshvan
c) Abhinav Bindra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Shiva Keshvan

21. Which country hosted the 2016 Summer Olympics?
a) Japan
b) China
c) Brazil
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Brazil
The 2016 Summer Olympics officially known as the Games of the XXXI Olympiad and commonly known as Rio 2016, was an international multi-sport event that was held from 5 to 21 August 2016 in Rio de Janeiro, Brazil,

22. How many medals did India won in Olympics 2016?
a) 4
b) 2
c) 3
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 2.
India won 2 medals in total at Rio Olympic 2016. First medal is earned by wrestler Sakshi Malik (bronze) second by Badminton star P.V. Sindhu (silver) and gymnast Dipa Karmakar (creditable fourth) were the top stars among the Indian contingent at the Rio Olympics.

23. What is the motto of Olympics 2020?
a) Play for fun
b) Do and win
c) Discover Tomorrow
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Discover Tomorrow

24. What is the mascot for the Tokyo 2020 Olympics?
a) Miraitowa
b) Someity
c) Soohorang
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Miraitowa.
The mascot for the Olympics is named Miraitowa, and the Paralympic mascot is Someity. Miraitowa is a combination of the Japanese words for future and eternity; Someity comes from a popular cherry blossom variety “Someiyoshino” and echoes the English phrase “so mighty.”

25. Which athlete is the most decorated Olympian of all time?
a) Carl Lewis
b) Usain Bolt
c) Michael Phelps
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Michael Phelps
American swimmer Michael Phelps is the most decorated Olympian, having won a total of 28 medals in both individual and team events (23 gold, 3 silver, and 2 bronze). Phelps has also won more individual events than any other Olympian, with 16 medals (13 gold, 2 silver, and 1 bronze).

26. Who was the Indian flag bearer on the opening ceremony in Rio Olympics 2016?
a) Sushil Kumar
b) Sakshi Malik
c) Abhinav Bindra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Abhinav Bindra

27. Who was the flag bearer from India at the closing ceremony in the 2016 Rio Olympics?
a) P.V.Sindhu
b) Sakshi Malik
c) Abhinav Bindra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Sakshi Malik
Freestyle wrestler Sakshi Malik was the flag bearer from India in the closing ceremony of the 2016 Rio Olympics on August 21 in Rio de Janeiro, Brazil.

28. When did India first participated in Olympics?
a) 1924
b) 1928
c) 1900
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1900
India first participated at the Olympic Games in 1900, with a lone athlete (Norman Pritchard) winning two medals- both silver- in athletics. The nation first sent a team to the Summer Olympic Games in 1920, and has participated in every Summer Games since then.

29. Who was the First Indian to win an individual Olympic medal after independence?
a) Kishan Lal
b) Khashaba Dadasaheb Jadhav
c) Norman Pritc hard
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Khashaba Dadasaheb Jadhav. After Norman Pritchard who won two silver medals in athletics in 1900, Khashaba was the first individual athlete from India to win a medal at the Olympics.

30. Who was the captain of Indian hockey team in 1948 Olympic?
a) Dhyan Chand
b) K. D. Singh
c) Kishan Lal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Kishan Lal.
Kishan Lal (2 February 1917 – 23 June 1980) was an Indian field hockey player. He captained the Indian hockey team in 1948, which won its first gold at the Olympics as an independent country, defeating Great Britain in the final, 4-0.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment