GK Quiz on Mountains

Written by Sainath Nuvvula

GK Quiz on Mountains

1. How many major mountain ranges having peaks of over 1000 meters are in India?
a) 4
b) 6
c) 8
d) 3

Click here to View Answer
Answer. 6. India has seven major mountain ranges having peaks of over 1000 meters. India has some of the highest mountain ranges in the world. It also has some of the world’s highest mountain roads.
2. Which is the highest Indian peak?
a) Kangchenjunga
b) Nanda Devi
c) K10
d) Kamet
Click here to View Answer
Answer. A) Kangchenjunga.
3. Kangchenjunga is situated in which state?
a) Uttarakhand
b) Sikkim
c) J&K
d) Arunachal Pradesh
Click here to View Answer
Answer. B) Sikkim. Sikkim (Shared with Nepal)
4. What do you mean by world ‘Himalaya’?
a) Land of peaks
b) Land of rising sun
c) Adobe of snow
d) Land of mountains
Click here to View Answer
Answer. C) adobe of snow. The highest mountain range of India, Himalaya literally translates to “abode of snow” from Sanskrit.
5. Which of the following is the youngest range in India?
a) Karakoram
b) Pir Panjal Range
c) Satpura
d) Himalaya
Click here to View Answer
Answer. Himalaya. The Himalayan Mountain is the youngest range of India and is a new fold mountain formed by the collision of two tectonic plates.
6. Which is considered as the western point of the Himalayas?
a) Nanga Parbat
b) Namcha Barwa
c) K2
d) Kanchenjunga
Click here to View Answer
Answer. A) nanga Parbat. Nanga Parbat and Namcha Barwa are considered as the western and eastern point of the Himalayas.
7. Which is the highest peak in the world?
a) Kanchenjunga
b) K2
c) Mount Everest
d) Pir panjal
Click here to View Answer
Answer. C) Mount Everest. Mount Everest is the highest peak of the world at 8848m. It lies in the Himalayan Range in Nepal.
8. Which mountain range lies under the disputed category of Indian and Pakistan?
a) Himalaya
b) Karakoram Range
c) Pir Panjal Range
d) None of these
Click here to View Answer
Answer. B) Karakorum. major part of the Karakoram Range lies under the disputed category of Indian and Pakistan and both countries have declared a claim over it.
9. Which of the following mountain has largest peaks of world?
a) Himalaya
b) Karakoram Range
c) Pir Panjal Range
d) None of these
Click here to View Answer
Answer. B) Karakoram Range, with a length of 500km holds many largest peaks of Earth. K2, the second highest peak of the world, at 8,611m lies in the Karakoram Range.
10. Which of the following are world’s 2nd largest glaciers?
a) Siachen Glacier
b) The Biafo Glacier
c) Both a and b
d) None
Click here to View Answer
Answer. A) Siachen. Karakoram has the most glaciers excluding Polar Regions. The Siachen Glacier and The Biafo Glacier, which are world’s 2nd and 3rd largest glaciers, are located in this range.
11. Which range is also known as Lower Himalayas?
a) Himalaya
b) Karakoram Range
c) Pir Panjal Range
d) Vindhyachal
Click here to View Answer
Answer. C) Pir Panjal. This range is also known as Lower Himalayas. Rivers like Ravi, Chenab and Jhelum flow through this range. The city of Gulmarg, a very important hill station, lies here.
12. Purvanchal range comprises of how many parts?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
Click here to View Answer
Answer. 3. The Purvanchal Range or the Eastern Mountain Range comprises three parts: The Patkai-Bum Hill, The Garo-Khasi-Jaintia Hills and Lushai Hill (Mizo Hill).
13. Mawsynram is in which state?
a) Meghalaya
b) Assam
c) Arunachal
d) J&K
Click here to View Answer
Answer. A) Meghalaya. Mawsynram, in Meghalaya is the wettest place on Earth because of these hills and it lies in the Khasi Hill.
14. Which of the following mountain is the source of rivers like Narmada and Tapti?
a) Himalaya
b) Karakoram Range
c) Pir Panjal Range
d) Satpura range
Click here to View Answer
Answer. D) Satpura range. Satpura range is higher in length and is the source of rivers like Narmada and Tapti.
15. Which of the following mountain is The oldest mountain range of India?
a) Karakoram Range
b) Pir Panjal Range
c) Satpura Range
d) Aravalli Range
Click here to View Answer
Answer. D) Aravalli Range. The oldest mountain range of India, The Aravalli Range is also the oldest mountain range in the world. Width of range varies from 10km to 100km.
16. What do you mean by world ‘Aravalli’?
a) Line of peaks
b) Land of rising sun
c) Adobe of snow
d) Land of mountains
Click here to View Answer
Answer. A) line of peaks. In local language, Aravalli translates to ‘line of peaks’, and spans a total length of 800 km, covering the Indian states of Delhi, Haryana, Rajasthan and Gujrat.
17. Which mountain ranges block wind carrying rain to reach Thar Desert?
a) Karakoram Range
b) Pir Panjal Range
c) Satpura Range
d) Aravalli Range
Click here to View Answer
Answer. D) Aravalli. Aravalli Range plays a very important role in Indian climate as it blocks wind carrying rain to reach Thar Desert.
18. Which is the highest point of Aravalli Range?
a) Vindhya
b) Satpura
c) Guru Shikhar
d) Luni
Click here to View Answer
Answer. C) guru Shikhar. Guru Shikhar is highest point of Aravalli Range with total elevation of 1722m.
19. Which city is also known as Venice of the East?
a) Jammu
b) Udaipur
c) Jaipur
d) Lucknow
Click here to View Answer
Answer. B) Udaipur. City of Udaipur also lies on its southern slope. City of Udaipur, which is also known as Venice of the East, lies in the southern slopes of Aravalli Mountains.
20. Which mountain range is also called “Sahyadri Mountains”?
a) Pir Panjal Range
b) Satpura range
c) Aravalli Range
d) Western Ghats
Click here to View Answer
Answer. D) Western Ghats mountain range is also called “Sahyadri Mountains”.
21. Which mountain range comprises the mountain range of Nilgiris, Anaimalai and Cardamom?
a) Satpura range
b) Aravalli Range
c) Western Ghats
d) the Eastern Ghats
Click here to View Answer
Answer. C) western ghats. It comprises the mountain range of Nilgiris, Anaimalai and Cardomom.
22. In which Indian state Anaimalai Hills lies?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra
Click here to View Answer
Answer. A) Kerala. Anaimalai Hills with an elevation of 2695 m in Kerala is the highest peak of this range.
23. Which of the following mountain is a part of UNESCO World Heritage Sites?
a) Aravalli Range
b) Western Ghats
c) Eastern ghats
d) Himalaya
Click here to View Answer
Answer. B) western ghats. Western Ghats is one of the UNESCO World Heritage Sites and has great bio-diversity
24. Which range runs in eastern part of Indian Peninsula parallel to Bay of Bengal?
a) Aravalli Range
b) Western Ghats
c) Eastern ghats
d) Satpura range
Click here to View Answer
Answer. C) eastern ghats. Eastern Ghats is mountain range running in eastern part of Indian Peninsula parallel to Bay of Bengal.
25. Which is highest peak of eastern Ghats region?
a) Satpura
b) Guru Shikhar
c) Luni
d) Arma Konda
Click here to View Answer
Answer. D) Arma Konda. Arma Konda with elevation of 1680m is highest peak of this region.
26. Raisina Hill, the area in New Delhi where Rashtrapati Bhavan is located is an extension of
a) Aravalli Range
b) Western Ghats
c) Eastern ghats
d) Satpura range
Click here to View Answer
Answer. A) Aravalli. Raisina Hill, the area in New Delhi where Rashtrapati Bhavan is located is an extension of Aravalli hills.
27. The hill ranges which geographically divide northern India from the Deccan Plateau?
a) Aravalli Range
b) Western Ghats
c) Vindhyas
d) Satpura
Click here to View Answer
Answer. c) Vindhyas.
28. The name of the hill on which the famous Vaishno Devi temple is located
a) Himalaya
b) Trikuta
c) Vindhyas
d) Satpura
Click here to View Answer
Answer. B) Trikuta.
29. Mt Kailash, the abode of Lord Shiva of Hindu mythology is located in
a) Nepal
b) Tibet
c) China
d) India
Click here to View Answer
Answer. B) Tibet.
.

About the author

Sainath Nuvvula

Sainath Nuvvula is a Digital Marketing Expert and Consultant from Bangalore, India. He is a big thinker and a Tech Enthusiast. Can ring him @ +91 - 9535745456

Leave a Comment