GK Quiz on Missiles with Answers

GK Quiz on Missiles – Missile is a weapon designed to deliver an explosive warhead with great accuracy at high speed. In this century, missiles determine how powerful a country is. Every year, all the developing as well as developed countries invest a huge amount to develop new missiles and also to update the technology in the existing missiles.

Check out how well you know about Missiles and keep yourself updated.

GK Quiz on Missiles

GK Quiz on Missiles



GK Quiz on Missiles

1. Which country has the longest range missile?
a) Japan
b) North Korea
c) Russia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Russia
Russia – 16,000km. The R-36M (SS-18 Satan) is the world’s longest range Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) with a range of 16,000km. With a weight of 8.8t the R-36M is also the heaviest ICBM in the world.

2. Which is fastest missile in world?
a) Satan 2
b) Trident II
c) BrahMos
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) BrahMos
The name BrahMos is a portmanteau formed from the names of two rivers, the Brahmaputra of India and the Moskva of Russia. It is the world’s fastest anti-ship cruise missile in operation. The missile travels at speeds of Mach 2.8 to 3.0, which is being upgraded to Mach 5.0.

3. Which is the first missile of India?
a) Akash
b) Prithvi
c) Agni
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Prithvi
The Government of India launched the Integrated Guided Missile Development Program in 1983 to achieve self-sufficiency in the development and production of wide range of ballistic missiles, surface-to-air missiles etc. Prithvi was the first missile to be developed under the program.

4. Which countries have missile Defence system?
a) Israel
b) United States
c) India
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these
Missile defense systems are a type of missile defense intended to shield a country against incoming missiles, such as intercontinental ballistic missile (ICBMs) or other ballistic missiles. The United States, Russia, India, France, Israel and China have all developed missile defense systems.

5. Which country doesn’t have a intercontinental ballistic missiles?
a) Russia
b) United States
c) Pakistan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan
Russia, the United States, China, North Korea and India are the only countries currently known to possess land-based ICBMs, Israel has also tested ICBMs but is not open about actual deployment.

6. Who is the father of Indian missile technology?
a) ‎Krishan Kant
b) APJ Abdul Kalam
c) C. V. Raman
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) APJ Abdul Kalam
APJ Abdul Kalam: Physicist known as the father of India’s missile programme who also served as the country’s President.

7. Who is the missile woman of India?
a) Kalpana Chawla
b) Asima Chatterjee
c) Tessy Thomas
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Tessy Thomas.
Tessy Thomas (born in 1963) is an Indian scientist and Director General of Aeronautical Systems and the former Project Director for Agni-IV missile in Defence Research and Development Organisation. She is the first woman scientist to head a missile project in India. She is known as the ‘Missile Woman’ of India.

8. What is the range of the Helina missile?
a) 4 km
b) 5 km
c) 7 km
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 7 km
As per the defense source the missile was test fired from HAL Rudra and two missiles succeeded in hitting the targets at a range of 7 km, while one reportedly missed the target.

9. Which type of missile is NAG?
a) Cruise missile
b) Anti-tank missile
c) Air to Air missile
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Anti-tank missile
Nag is a third generation “Fire-and-forget” anti-tank missile developed in India. It is one of five missile systems developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP).

10. Which is the longest range missile in India?
a) Agni III
b) Agni I
c) Agni VI
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Agni VI
Agni-VI missile is likely to carry up to 10 MIRV warheads and will have a strike range of 8,000 km to 12,000 km, though DRDO has refused to confirm the missile’s range.

11. What is the speed of an Intercontinental Ballistic Missile?
a) 15-20km/sec
b) 6-7 km/sec
c) 10 Km/mint
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 6-7 km/sec
An ICBM in ballistic flight constantly changes speed and altitude, so it’s incorrect to think of a steady speed or altitude. A two- or three-stage booster burns for a few minutes, and accelerates the payload to a velocity of 6-7 km/sec.

12. What is the range of the Tactical ballistic missile?
a) Between 350 to 500 km
b) Between 250 to 300 km
c) Between 150 to 300 km
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Between 150 to 300 km
Tactical ballistic missiles include ballistic missiles with a range of 300 km or less intended for battlefield use. They usually employ conventional warheads, but often have the capability for chemical or biological warheads to be installed as well.

13. The first anti-satellite missile was tested in which year?
a) 1985
b) 2005
c) 1995
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1985.
It was the first known successful satellite intercept test since 1985, when the United States conducted a similar anti-satellite missile test using an ASM-135 ASAT to destroy the P78-1 satellite.

14. Shaheen-II is the missile of which country?
a) Israel
b) Iran
c) Pakistan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan
The Shaheen-II is designed and developed by the NESCOM and the National Defence Complex (NDC) of Pakistan. The Shaheen missile series is named after a falcon that lives in the mountains of Pakistan. It is suspected to be a derivative of Chinese M-18 missile, a two-stage missile based on the M-9.

15. Sagarika, also known by the code names K-15 or B-05, is a nuclear-capable submarine-launched ballistic missile with a range of________.
a) 1500km
b) 1000km
c) 750km
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 750km
Sagarika, also known by the code names K-15 or B-05, is a nuclear-capable submarine-launched ballistic missile with a range of 750 kilometres. It belongs to the K Missile family and forms a part of India’s nuclear triad, and will provide retaliatory nuclear strike capability.

16. The ‘LGM-30 Minuteman’ is which country based intercontinental ballistic missile?
a) Japan
b) US
c) Russia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) US
The LGM-30 Minuteman is a U.S. land-based intercontinental ballistic missile, in service with the Air Force Global Strike Command. As of 2018, the LGM-30G Minuteman III version is the only land-based ICBM in service in the United States.

17. The AIM-7 Sparrow is a medium-range semi-active radar homing air-to-air missile operated by which country’s Air Force?
a) United States
b) India
c) Israel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) United States
The AIM-7 Sparrow is an American, medium-range semi-active radar homing air-to-air missile operated by the United States Air Force, United States Navy, and United States Marine Corps, as well as other various air forces and navies.

18. The Dongfeng-41, is a solid-fuelled road-mobile intercontinental ballistic missile of which country?
a) Russia
b) Japan
c) China
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) China
The Dongfeng, is a Chinese solid-fuelled road-mobile intercontinental ballistic missile. It has an operational range between 12,000 km to 15,000 km. This would make the DF-41 the world’s longest range missile, surpassing the range of the US LGM-30 Minuteman which has a reported range of 13,000 km.

19. R-36, is a family of intercontinental ballistic missiles and space launch vehicles designed by which country?
a) US
b) Russia
c) China
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Russia
The R-36M (SS-18 Satan) is the world’s longest range Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) with a range of 16,000km. With a weight of 8.8t the R-36M is also the heaviest ICBM in the world.

20. Which was the first ballistic missile in the World?
a) K-2
b) A-2
c) V-2
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) V-2.
A pioneer ballistic missile was the A-4, commonly known as the V-2 rocket developed by Nazi Germany in the 1930s and 1940s under the direction of Wernher von Braun.

21. Who was the first missile man of the world?
a) Tipu Sultan
b) APj abdul kalam
c) Robert H. Goddard
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Tipu Sultan
1798 – Tipu Sultan, the King of the state of Mysore in India, develops and uses iron rockets against the British Army (see Mysorean rockets). 1801 – The British Army develops the Congreve rocket based on weapons used against them by Tipu Sultan.

22. A hypersonic speed cruise missile would travel at least _________ the speed of sound.
a) four times
b) five times
c) Three times
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) five times
A hypersonic speed cruise missile would travel at least five times the speed of sound (Mach 5). BrahMos-II (~300 km) / is a hypersonic missile currently under development in India and Russia. High Speed Strike Weapon missile based on Boeing X-51.

23. What is the range of missile Akash?
a) 50 km
b) 30km
c) 20 km
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 30km
Akash is a surface-to-air missile with an intercept range of 30 km. It has a launch weight of 720 kg, a diameter of 35 cm and a length of 5.78 metres. Akash flies at supersonic speed, reaching around Mach 2.5. It can reach an altitude of 18 km and can be fired from both tracked and wheeled platforms.

24. What is the range of Agni 5?
a) 12,000 km
b) 5,000km
c) 8,000km
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 5,000km
India’s long range surface-to-surface ballistic missile, Agni-5, The nuclear-capable intercontinental ballistic missile (ICBM) has a strike range of 5,000 km, which can cover most of China.

25. Which country used the missiles operationally in World War II?
a) America
b) Russia
c) Germany
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Germany
The first missiles to be used operationally were a series of missiles developed by Nazi Germany in World War II.

26. __________ is a long range, all-weather, subsonic cruise missile designed and developed in India by the Defence Research and Development Organization.
a) Nirbhay
b) Nag
c) Brahmos
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Nirbhay
Nirbhay is a long range, all-weather, subsonic cruise missile designed and developed in India by the Defence Research and Development Organisation. The missile can be launched from multiple platforms and is capable of carrying conventional and nuclear warheads.

27. The Jericho III is the latest development of the Jericho ballistic missile family designed by which country?
a) Japan
b) Russia
c) Israel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Israel
Jericho 3 is a solid-fueled intermediate-range ballistic missile developed and produced by Israel to replace its older Jericho 2 ballistic missiles.

28. How many anti ballistic missile India have?
a) Five
b) Three
c) Two
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Two

29. What is the type of the Cruise missile?
a) Surface-to-surface missile
b) Air-to-surface missile
c) Air-to-Air missile
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Air-to-surface misile
Cruise missiles are designed to deliver a large warhead over long distances with high precision. Modern cruise missiles are capable of travelling at supersonic or high subsonic speeds, are self-navigating, and are able to fly on a non-ballistic, extremely low-altitude trajectory.

30. When was the first v1 launched?
a) 1944
b) 1999
c) 1965
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1944
Originally, the V1 had a maximum range of 150 miles but this was improved to 250 miles to allow for it to be launched from Holland. About 10,500 were launched at Britain from June 1944 on, 8,800 by ramp and the rest by plane. The first one was first on June 13th 1944.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment