General Knowledge Quiz – Set 125

GK QUIZ

1. Which State has been awarded with United Nations Public Service Award for eliminating Open Defecation?
a) Nadia District in West bengal
b) Chandrapur District in Maharastra
c) Warangal District in Andhra pradesh
d) Raipur District in Chhattisgarh

Click to View Answer
Answer a) Nadia District in West Bengal

2. Who is the recipient of GD Birla award for pioneering research in the field of epigenetics and molecular cell biology?
a) Professor Chandramouli
b) Professor Sanjeev Galande
c) Professor John Britto
d) Professor Charuhassan

Click to View Answer
Answer b) Professor Sanjeev Galande

3. Who is the winner of the World Food Prize 2015 for his role in developing the largest non-governmental organization (BRAC) to tackle food insecurity and poverty around the world?
a) Norman Borlaug of United States
b) Sir Ainun Nishat of Pakistan
c) Muhammad Yunus of Bangladesh
d) Sir Fazle Hasan Abed of Bangladesh

Click to View Answer
Answer d) Sir Fazle Hasan Abed of Bangladesh

4. Who has been conferred with the Presidential Award for Excellence in one among the 108 Mathematics and Science teachers of United States Award recently?
a) Abu Malik
b) Darshan Jain
c) Kishore Das
d) Venkateshwara Rao

Click to View Answer
Answer b) Darshan Jain

5. Who is the winner of the World Agriculture Prize for his research in areas such as energy conservation, freezing preservation, post-harvest technology and mass transfer in food processing?
a) Kesari Gopi
b) Kurnool Reddy
c) R Paul Singh
d) Saahitya Jain

Click to View Answer
Answer c) R Paul Singh

6. Which State has been awarded with Guinness Record for hand washing on ‘World Hand washing Day’?
a) Andhra Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Kerala

Click to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh {A total of 12,76,425 students created a new world record by washing their hands simultaneously}

7. Who is the winner of the Royal Society award for his huge contributions in the area of conservation science?
a) Janet Napolitano
b) Steve griffin
c) Nikkei Susan
d) Kamal Bawa

Click to View Answer
Answer d) Kamal Bawa

8. Which movie won the Best Original Screenplay Award at the Madrid International Film Festival?
a) Buddha in Traffic Jam
b) Jurassic World
c) The Walk
d) Age of Ultron

Click to View Answer
Answer a) Buddha in Traffic Jam

9. Who has been crowned with the Miss USA 2015 Title?
a) Viola Margon
b) Olivia Jordan
c) Vanessa Williams
d) Madison Guthrie

Click to View Answer
Answer b) Olivia Jordan

10. Who is the recipient of World’s top 100 “effective and talented” people Award given by US-based ‘Scientific American’ magazine?
a) Sakunthala devi
b) Pandri bhai kumari
c) Biocon CMD Kiran Mazumdar
d) Sachu Mathew

Click to View Answer
Answer c) Biocon CMD Kiran Mazumdar

11. Who has been awarded with the France’s Commandeur de la Lgion dHonneur for his peerless achievements in transcending all boundaries?
a) Sunita Viswanath
b) Krishnan Nair
c) Artist Sayed Haider Raza
d) Halaiduen Naazar

Click to View Answer
Answer c) Artist Sayed Haider Raza

12. Who is the recipient of Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Award?
a) Christopher John
b) Professor Mini Shaji Thomas
c) Sir Edward Anand
d) Umapathy Jai

Click to View Answer
Answer b) Professor Mini Shaji Thomas

13. Which port has been awarded with the prestigious Golden Peacock environment management award?
a) Krishnapatnam Port in Andhra Pradesh
b) Tuticorin Port
c) Visakhapatnam Port
d) Kozhikode port

Click to View Answer
Answer a) Krishnapatnam Port in Andhra Pradesh

14. Which state has been conferred with the Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award 2015 recently?
a) Tamil Nadu Tourism
b) Kerala Tourism
c) Karnataka Tourism
d) Andhra Tourism

Click to View Answer
Answer b) Kerala Tourism

15. Who is honoured with the International Tennis Hall of Fame award recently?
a) Amelie Mauresmo
b) Serena Wiiliams
c) Leander Paes
d) Jennifer Paes

Click to View Answer
Answer a) Amelie Mauresmo

About the author

A Moorthy

Leave a Comment