GK Quiz on Kerala with Answers

Kerala quiz
Quiz on Kerala

GK Quiz on Kerala – It important for all the state level exams in Kerala as well as central government exams, which are focusing more on individual states nowadays.

Quick Facts about Kerala

Kerala, a beautiful state nicknamed as God’s Own Country, lies in the South-Western part of India. Malayalam is the widely spoken language in Kerala. The capital city of Kerala is Thiruvananthapuram. Totally there are 14 districts in Kerala. (Read More About Kerala)

GK Quiz on Kerala : Questions 1 to 10

1. Kerala is ________ largest state by population.
a) Tenth
b) Eleventh
c) Thirteenth
d) Seventeenth

Click Here to View Answer
Answer c) Thirteenth. As per 2011 census, the population of Kerala is 33,387,677.

2. The dynasty of _______ was the first prominent kingdom based on Kerala.
a) Chola
b) Pandya
c) Mughal
d) Chera

Click Here to View Answer
Answer d) Chera. The recorded history of the Chera dynasty is broadly divided into two phases. The Early Cheras are said to have spanned the period between the 4th century BCE to 5th century CE. The Later Cheras, also known as the Kulasekharas, were in power between the 8th and 12th century.

3. The highest populated district of Kerala is _______.
a) Malappuram
b) Kozhikode
c) Wayanadu
d) Kannur

Click Here to View Answer
Answer a) Malappuram. The lowest populated district is Wayanadu.

4. The largest district in Kerala is _______.
a) Palakkad
b) Malappuram
c) Wayanadu
d) Alappuzha

Click Here to View Answer
Answer a) Palakkad. Smallest district is Alappuzha.

5. The Lok Sabha and Rajya Sabha seats from Kerala are ______ and ______ respectively.
a) 20 and 10
b) 21 and 9
c) 24 and 13
d) 22 and 12

Click Here to View Answer
Answer b) 21 and 9. Out of the 21 Lok Sabha Seats, one belongs to Anglo Indian Nominee. Kerala has a total of 141 Assembly seats (140 + 1 Anglo Indian Nominee).

6. Technopark, the largest Information Technology park in Asia in terms of area, is situated in _________?
a) Palakkad
b) Trivandrum
c) Cochin
d) Malappuram

Click Here to View Answer
Answer b) Trivandrum. Technopark is a major IT Hub in India. The name of the city of Thiruvananthapuram in Malayalam translates to “The City of Lord Ananta”, referring to the deity of Padmanabhaswamy Temple.

7. What is Sukrutham?
a) Free Education Program
b) Free Cancer Treatment Program
c) Free Housing Program
d) Free Vaccination Program

Click Here to View Answer
Answer b) Free Cancer Treatment Program. In 2014, Kerala became the first state in India to offer free cancer treatment to the poor, via a program called Sukrutham.

8. Which of the following National Park is not in Kerala?
a) Silent Valley National Park
b) Eravikulam National Park
c) Pambadum Shola National Park
d) Madhav National Park

Click Here to View Answer
Answer d) Madhav National Park. It is in Madhya Pradesh.

9. Which of the following dance is not a major one in Kerala?
a) Kathakali
b) Mohiniattam
c) Thullal
d) Yakshagana

Click Here to View Answer
Answer d) Yakshagana. It is a famous dance of Karnataka.

10. Who was the First Chief Minister of Kerala?
a) C Achutha Menon
b) K Karunakaran
c) Pattom A. Thanu Pillai
d) EMS Namboodiripad

Click Here to View Answer
Answer d) EMS Namboodiripad. Elamkulam Manakkal Sankaran Namboodiripad was an Indian communist politician and theorist, who served as the first Chief Minister of Kerala state in 1957–59 and then again in 1967–69.

GK Quiz on Kerala: Questions 11 to 20

11. Name the martial art which is regarded as the mother of all martial arts in the world?
a) Silambam
b) Varma Kalai
c) Kalaripayattu
d) Malyutham

Click Here to View Answer
Answer c) Kalaripayattu. It is considered to be one of the oldest surviving fighting systems still in existence in the world. It was originally practised in northern and central parts of Kerala and southern parts of Tamil Nadu.

12. What is the shortest highway in the Indian Highway Network?
a) NH 22A
b) NH 47A
c) NH 13B
d) NH 11J

Click Here to View Answer
Answer b) NH 47A. National Highway 47A, also known as NH 47A, is the shortest highway in the Indian Highway network. It covers a distance of 6 km (3.7 mi) between Kundannoor and Willingdon Island in Kochi, Kerala.

13. World’s Only Teak Museum is in _________.
a) Manjeri
b) Trivandrum
c) Nilambur
d) Kozhikode

Click Here to View Answer
Answer c) Nilambur. Nilambur is a municipality and a taluk in the Malappuram district of the Indian state of Kerala.

14. _______ is the first airport in India developed under a public-private partnership (PPP) model.
a) Cochin International Airport
b) Calicut International Airport
c) Trivandrum International Airport
d) None of the above

Click Here to View Answer
Answer a) Cochin International Airport. was funded by nearly 10,000 non-resident Indians from 30 countries. It is the busiest and largest airport in the state of Kerala.

15. Kerala became the first state in the country to have STD and ISD facilities in all its villages in ________.
a) 1993
b) 1995
c) 1997
d) 1999

Click Here to View Answer
Answer c) 1997. In March 2017, Kerala becomes the first Indian state to declare the Internet as a basic right.

16. The Nehru Trophy Boat Race is a held in _________ Lake.
a) Punnamada
b) Vembanad
c) Ashtamudi
d) Kayamakulam

Click Here to View Answer
Answer a) Punnamada. The Nehru Trophy Valam kali is conducted on the second Saturday of August every year and is a famous tourist attraction.

17. _________ is the second largest lagoon in India.
a) Chilka Lake
b) Kaiveli Lake
c) Pulicat Lake 
d) Vembanad Lake

Click Here to View Answer
Answer d) Vembanad Lake. Vembanad is the second largest lagoon in India and the lagoon lake in the state of Kerala.

18. The Kerala state was formed on ____________ following the States Reorganisation Act by combining Malayalam-speaking regions.
a) 1 November 1956
b) 1 November 1957
c) 1 November 1958
d) 1 November 1959

Click Here to View Answer
Answer a) 1 November 1956. The States Reorganisation Act, 1956 was a major reform of the boundaries of India’s states and territories, organising them along linguistic lines.

19. KR Narayanan, the tenth President of India, was born in Kerala. True or False?
a) True
b) False

Click Here to View Answer
Answer a) True. KR Narayanan was born in the princely state of Travancore (present day Kottayam district, Kerala).

20. Vaikom Muhammad Basheer is fondly remembered as the
a) Palakkad Sultan
b) Malapuram Sultan
c) Beypore Sultan
d) Wayanadu Sultan

Click Here to View Answer
Answer c) Beypore Sultan. Vaikom Muhammad Basheer was a Malayalam fiction writer from the state of Kerala in India. He was a humanist, freedom fighter, novelist and short story writer.

Share your valuable feedback about GK Quiz on Kerala

Download our Android App for more updates

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

3 Comments

Leave a Comment