GK Quiz on Karnataka with Answers

GK Quiz on Karnataka

GK Quiz on Karnataka is very crucial for all the state level exams in Karnataka as well as central government exams, which are focusing more on individual states nowadays.

GK Quiz on Karnataka

Attend our GK Quiz on Karnataka and share your marks.

Quick Facts about Karnataka

Karnataka was earlier known as State of Mysore, it was renamed Karnataka in 1973. The word “Karnataka” is derived from the Kannada words “Karu” and “Nadu” which means “Elevated Land”. Karnataka is the place where the two main river systems of India flow out to the Bay of Bengal. These are river Krishna and Kaveri. (Read More About Karnataka)


GK Quiz on Karnataka : Questions 1 – 10

1) _____ is the smallest district in Karnataka by population?
a)  Bellary
b)  Vijayapur
c)  Shimoga
d)  Kodagu

Click Here to View Answer
Answer d) Kodagu. Kodagu district is the land of the Kodavas and it is considered as the cradle of Indian hockey. More than 50 Kodavas have represented India in international hockey tournaments, out of which 7 have also participated in Olympics.

2) Which of the following National Park is in Karnataka ?
a) Silent valley national park
b) Madhav national park
c) Bandipur national park
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer c) Bandipur national park

3) Which of the following Wildlife Sanctuaries is not in Karnataka?
a) Cauvery wildlife sanctuary
b) Dandeli Wildlife Sanctuary
c) Bhandra Wildlife Sanctuary
d) Mudumalai Wildlife Sanctuary

Click Here to View Answer
Answer d) Mudumalai Wildlife Sanctuary

4) Which bird sanctuary is in Karnataka?
a) Gudavi Bird Sanctuary
b) Mandagadde Bird Sanctuary
C) Both a and b
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer C) Both a and b

5) The Major regional festivals in Karnataka are
a) Dussera
b) Yogadi
c) Hampi festival
d) All of these

Click Here to View Answer
Answer d) All of these

6) Which Tiger Reserve is in Karnataka?
a) Bandipur national park
b) Bhadra Wildlife Sanctuary
c) Dandeli Wildlife Sanctuary
d) All of these

Click Here to View Answer
Answer d) All of these

7) The State tree of Karnataka is ______.
a) Sandalwood
b) coconut
c) Neem
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Sandal wood

8) Which Airport is in Karnataka?
a) Kempegowda International Airport
b) Tulihal Airport
c) Indra Gandhi international Airport
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Kempegowda International Airport

9) The Name of Nuclear Power Plant in Karnataka?
a) Mundra
b) Ukai
c) Kakrapar
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer C) Kakrapar

10) M. Chinnaswamy Stadium is located in which State?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Karnataka


GK Quiz on Karnataka : Questions 11 – 20

11) The Supa Dam is located on which river?
a) Kali Nadi
b) Bhavani
c) periyar
d) Krishna

Click Here to View Answer
Answer a) Kali Nadi

12) _____ is a Folk dance of Karnataka?
a) Lavani
b) Bihu
c) Chhau
d) Nati

Click Here to View Answer
Answer a) Lavani

13) The Total Number of districts in Karnataka?
a) 26
b) 28
c) 25
d) 30

Click Here to View Answer
Answer d) 30

14) In which District, the Bandipur National Park is located?
a) Tumakuru district
b) Dharwad district
c) Chamarajanagar district
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer c) Chamarajanagar district

15) The state animal of Karnataka is ______?
a) Asian elephant
b) Deer
c) Bear
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Asian Elephant

16) The Jog falls is located on which river?
a) Sharavathi
b) Cauvery
c) Krishna
d) Godawari

Click Here to View Answer
Answer a) Sharavathi

17) The Hambi city is located on the bank of which river?
a) Tungabhadra
b) Kabini
c) Malaprabha
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Tungabhadra

18) Which day is celebrated as Karnataka Rajyotsava?
a) 1St October
b) 2nd October
c) 1st November
d) 3rd October

Click Here to View Answer
Answer c) 1st November

19) Which town is known as the Silk Town of Karnataka?
a) Belgaum
b) Ramanagara
c) Channapattana
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer b) Ramanagara

20) Which temple is located in Karnataka?
a) Sri Virupaksha Temple
b) Lingaraj Temple
c) RajaRani Temple
d) Meenakshi Amman Temple

Click Here to View Answer
Answer a) Sri Virupaksha Temple


GK Quiz on Karnataka : Questions 21 – 30

21) Which city will soon have helipads to help common people during medical emergencies?
a) Bengaluru
b) Delhi
c) Hyderabad
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Bengaluru. Bangalore city will soon have helipads to help common people during medical emergencies. The state government considering to make helipads across the eight zones of the city for medical emergencies of common people. It’s in a primary stage and will take opinion of all then decide.” The proposal is expected to be presented in the Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP) soon.

22) Who was the first Chief Minister of Karnataka?
a) K. Hanumanthaiah
b) Kadidal Manjappa
c) K. Chengalaraya Reddy
d) R. Gundu Rao

Click Here to View Answer
Answer c) K. Chengalaraya Reddy. During 1947, he was in the forefront of the Mysore Chalo movement seeking responsible state government in Mysore State and went on to become the first Chief Minister of the state.

23) US based high-Speed transport technology Startup Virgin Hyperloop One has signed MOUs with governments of which Indian states?
a) Maharashtra and Karnataka
b) Kerala and Karnataka
c) Maharashtra and Kerala
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Maharashtra and Karnataka. US-based high-speed transport technology startup Virgin Hyperloop One has signed MoUs with governments of Maharashtra and Karnataka to conduct feasibility study of routes in the states. The hyperloop mode uses technology in which a vehicle in a special tunnel floats above the track, using magnetic levitation, at a top speed of over 1,000 km per hour. It could reduce commute time between Pune and Mumbai to about 14 minutes. Citizens could commute 10 times farther in the same amount of time by connecting regions in Karnataka.

24) The Karnataka government has cleared the Karnataka Public Safety (Measures) Enforcement Bill, which makes it mandatory to install surveillance systems at places with large gathering in ______.
a) Bengaluru
b) Mysore
c) Bijapur
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Bengaluru. The Karnataka government has cleared the Karnataka Public Safety (Measures) Enforcement Bill, which makes it mandatory to install surveillance systems at places with large gathering in Bengaluru. Commercial establishments and public places in the city will have to compulsorily install CCTV surveillance systems within three months in order to help the administration crack down on crime.

25) Karnataka Government is planning to launch a single Complaint cell for all civic and transport agencies including ____?
a) Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike
b) Bangalore Metropolitan Transport Corporation
c) Both a and b
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer c) Both a and b. The Karnataka government is planning to launch a single complaint cell for all civic and transport agencies including Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike and Bangalore Metropolitan Transport Corporation. The government has proposed bringing the complaint cells of all civic and transport agencies under a common umbrella with the aim to streamline redressal of public grievances. As part of this, a common portal, as well as a four-digit complaint number, are proposed to be in place by January. The complaint cells of various agencies like BWSSB, BDA, BMRCL, BBMP, BESCOM and BMTC will be brought on a common platform.

26) ______and _____football stadiums are located in Karnataka.
a) Vivesvaraya
b) Sreekanteerava
c) Both a and b
d) Barabati

Click Here to View Answer
Answer c) Both and b

27) Karnataka is the ___ safest place in South India?
a) 1st
b) 2nd
c) 4th
d) 3rd

Click Here to View Answer
Answer b) 2nd. Karnataka is the second safest state in South India, after Andhra Pradesh, and has one of the lowest crime rates in the country, according to ‘Crime In India – 2016’ report by the National Crime Records Bureau (NCRB). Neighbouring states like Kerala and Tamil Nadu have a significantly higher crime rate.

28) Karnataka’s capital city Bengaluru has become the first Indian city to have its own logo, after the state government launched it. Brand Bengaluru got its own logo – the tagline is_____?
a) Bengaluru –Be U’(be you)
b) Bengaluru –Be U’(be union)
c) Bengaluru- Be U’(be Urself)
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Bengaluru-Be U’(be you). Karnataka’s capital city Bengaluru has become the first Indian city to have its own logo, after the state government launched it. Brand Bengaluru got its own logo – the tagline ‘Bengaluru – Be U’ (be you). The logo was designed by a design start-up and uses both English and Kannada alphabets. The red and black logo is part English and part Kannada.

29) Which Bank has approved $346 million loan for highways upgradation project in Karnataka?
a) Asian Development bank
b) World bank
c) ASEAN bank
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Asian development bank. Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has approved $346 million loan for highways upgradation project in Karnataka. The loan funds will be used for Karnataka State Highways Improvement III Project to upgrade 419 km of state highways from two to four–lane widths and improving culverts and bridges along stretch of road.

30) Karnataka Government has launched ____ scheme to meet nutritional needs of pregnant and lactating women in rural areas of state?
a) Mathru Poorna
b) Midday meal
c) Udisha
d) None of these

Click Here to View Answer
Answer a) Mathru Poorna. The Karnataka Government has launched Mathru Poorna Scheme to meet nutritional needs of pregnant and lactating women in rural areas of state. Under this scheme, pregnant and lactating poor women in rural areas will get one nutritious meal daily for 25 days in a month.


We hope you have learned something new from our GK Quiz on Karnataka

Share your valuable feedback about GK Quiz on Karnataka

Download our Android App for more updates

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

9 Comments

Leave a Comment