GK Quiz on Indian Tribes with Answers

GK Quiz on Indian Tribes
GK Quiz on Indian Tribes

GK Quiz on Indian Tribes

GK Quiz on Indian Tribes : A substantial list of Scheduled Tribes in India are recognised as tribal under the Constitution of India. Tribal people constitute 8.6% of the nation’s total population, over 104 million people according to the 2011 census.

The term ‘Scheduled Tribes'(ST’s) first appeared in the Constitution of India. Article 366 (25) defined scheduled tribes as “such tribes or tribal communities or parts of or groups within such tribes or tribal communities as are deemed under Article 342 to be Scheduled Tribes for the purposes of this constitution”.

GK Quiz on Indian Tribes

1. How many tribes are there in India?
a) 645
b) 565
c) 345
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 645
Constitution of India has recognized tribal communities inIndia under ‘Schedule 5’ of the constitution. Hence the tribes recognized by the Constitution are known as ‘ Scheduled Tribes’. There are around 645 distinct tribes in India.

2. In which state of India resides the maximum number of tribes?
a) Madhya Pradesh
b) Nagaland
c) West Bengal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh
As per the 2011 census, Madhya Pradesh has the highest ST population. It has more than 1 crore and 53 lakhs tribals. Madhya Pradesh has the largest Tribal population. It has more than 1.6 crore Schedule Tribe population whom are 21% of state population according to 2011 census.

3. Which is the largest tribe in India?
a) Bhil
b) Gond
c) Baiga
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bhil
Most populous tribes. According to the 2011 Census of India, Bhil is the most populous tribe with a total population of 4,618,068, constituting 37.7 per cent of the total ST population. Gond is the second largest tribe, with a population of 4,357,918 constituting 35.6 per cent.

4. Which is the largest tribe in Madhya Pradesh?
a) Bhil
b) Gond
c) Baiga
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Gond
GOND TRIBE. Gond is the best known tribe & forms the largest group in Madhya Pradesh.

5. In which state Garo Khasi and Jaintia tribes are located?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Madhya Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya
The state of Meghalaya comprises Khasi, Garo and Jaintia hills. The scheduled tribe populations (mainly belonging to khasi, Jaintia and Garo tribes) constitute 85.53% of the total population. The Garos inhabit western Meghalaya, the Khasis central Meghalaya and the Jaintias eastern Meghalaya.

6. Daphla and Lampo tribes are found in which state?
a) Madhya Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c)Rajsathan.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh

7. In which state Kuki tribes live?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Arunachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Manipur
Kuki Tribes of Manipur are an ethnic group which spread over the vast areas of North eastern regions of India.

8. Which state has the largest population of Santhals?
a) Jharkhand
b) Arunachal Pradesh
c) Rajsathan.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a)Jharkhand
The Santal or Saontal (also spelled as Santal,Sontal or Sonthal, are a scheduled tribe of people indigenous to Terai of Nepal and India, who live mainly in Nepal and the Indian States of Jharkhand, West Bengal, Bihar, Odisha, Assam.

9. Where is the largest residence area of Lepcha and Bhutia tribes located?
a) Jharkhand
b) Sikkim.
c) Orissa
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b)Sikkim.
Lepchas are the original inhabitants of Sikkim, formerly an independent kingdom situated in the Himalayas between Nepal and Bhutan. Lepcha is the name given to this group by their Nepali neighbors and is interpreted by some as a derogatory word meaning “nonsense talkers.”

10. Which is the largest tribe in Uttar Pradesh?
a) Agariya
b) Bhotia
c) Buksa
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Agariya

11. Which caste is largest in Tamil Nadu by population?
a) Vanniyar
b) Raji
c) Saharya
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Vanniyar
Vanniyar is the most populated caste in Tamil Nadu state.

12. Which is the most backward tribe in Rajasthan?
a) Dhanka.
b) Garasia.
c) Sahariya
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Sahariya
Sahariyas is one of the most backward Rajasthani tribe. Sahariyas people inhabits mainly in Jungle.

13. How many tribes are there in Jharkhand?
a) 45
b) 32
c) 42
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 32 tribes
The tribes of Jharkhand consist of 32 tribes (8 primitive) inhabiting the Jharkhand state in India. The tribes in Jharkhand were originally classified on the basis of their cultural types by the Indian, Lalita Prasad Vidyarthi.

14. How many recognized scheduled tribes are there in Madhya Pradesh?
a) 46
b) 44
c) 42
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 46
There are 46 recognized Scheduled Tribes in Madhya Pradesh, India, three of which have been identified as ‘Particularly Vulnerable Tribal Groups (PTGs)(formerly known as ‘Special Primitive Tribal Groups’).

15. Which is the largest tribe in Orissa?
a) Bagata
b) Kondha
c) Banjara
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Kondha
The Kondha or Kandha is the largest tribe of the state in terms of population.

16. ‘Kalbelia’ is dance form, performed by the tribe of the same name in which state?
a) Madhya Pradesh
b) Rajasthan
c) Uttar Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan
Kalbelia or Kabeliya is a dance from Rajasthan, performed by the tribe of the same name. The dance is an integral part of their culture and performed by men and women.

17. “Tertali” is the folk dance of Madhya Pradesh, is performed by which tribe?
a) Kamar
b) Baiga
c) Chhau
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) kamar
Terrtali dance was originated from the Indian state of Madhya Pradesh. This beautiful western folk dance is basically performed by the kamar tribes.

18. ‘Bagurumba’ is a tribal dance of native ‘Bodo tribe’ in which state?
a) Assam
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Assam
Bagurumba is a folk dance of indigenous Bodo tribe in Assam and Northeast India. It is a traditional dance which is traditionally inherent to one generation to another generations.

19. Bhagoriya’ is a tribal dance of native ‘Baiga tribe’ in which state?
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh
BHAGORIA FOLK DANCE. Bhagoria festival is celebrated during the Dussehra time. The festival witnesses several traditional folk dances and songs of baiga tribe of this region.

20. What is the percentage of tribal population in India?
a) 16.6%
b)8.6%
c) 10.6%
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b)8.6%
The Scheduled Castes and Scheduled Tribes comprise about 16.6% and 8.6%, respectively, of India’s population (according to the 2011 census).

21. Which of the following tribes resides in Manipur?
i. Kukis
ii. Nagas
iii. Tangkhul
a) Only i
b) Only ii
c) All I,ii&iii
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) All I,ii&iii
Kukis and Nagas are the major tribe conglomerates. The Nagas in Manipur are further sub-divided into sub-tribes: Tangkhul, Maram, Poumai, Angami, Chakhesang, Liangmai, Rongmei, Zeme, and Mao.

22. Find out the odd one.
a) Poumai- Manipur
b) Garo –Mizoram
c) Dafla – Uttar Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Dafla – Uttar Pradesh
Daphla (or Dafla)Hills is a tract of hilly country on the border of western Arunachal and Assam occupied by an independent tribe called Daphla.

23. In which year the Forest Right Act was passed?
a) 2000
b) 2006
c) 2005
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 2006
The Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, is a key piece of forest legislation passed in India on 18 December 2006. It has also been called the Forest Rights Act, the Tribal Rights Act, the Tribal Bill, and the Tribal Land Act.

24. The Santhals are an agricultural tribal group who are mainly concentrated in which state?
a) West Bengal
b) Odisha
c) Bihar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bihar
The Santhals are a group of tribals largely concentrated in Bihar. They are mainly agriculturists. The first peasant movement which took place in India dates back to Santhal insurrection of 1855-56. This insurrection has reference to the establishment of the Permanent Land Settlement of 1793.

25. Museums for Tribal Freedom Fighters will set up in how many states?
a) 2
b) 5
c) 6
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 6
The Centre will set up six museums dedicated to tribal freedom fighters in Gujarat, Jharkhand, Chhattisgarh, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh and Kerala with an estimated cost of Rs 250 crore.

26. Who is the current Minister of Tribal Affairs?
a) ‎Jual Oram
b) Thawar Chand Gehlot
c) Krishan Pal Gujjar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) ‎Jual Oram

27. Which of the following tribes in not related to Himachal Pradesh?
a) Gaddi
b) Gujjar
c) Lamba
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Gujjar
The Gujjars were classified as Scheduled Tribes in Jammu and Kashmir. According to the Census of India of 2001 description “Gujjar is the most populous scheduled tribe in J&K.

28. Which of the following tribe is related to Bihar?
a) Buksa
b) Raji
c) Birjia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Birjia

29. Which district of MP has highest percentage of tribal population?
a) Harda
b) Jhabua
c) Guna
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Jhabua
The main tribal groups in Madhya Pradesh are Gond, Bhil, Baiga, Korku, Bhariya, Halba, Kaul, Mariya, and Sahariya. Dhar, Jhabua and Mandla districts have a more than 50 percent tribal population.

30. Which of the following tribes in not related to Meghalaya?
a) Hajong
b) Khasi
c) Buksa
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Buksa
Bhoksa, also known as Buksa, are indigenous peoples living mainly in the Indian states of Uttarakhand and Uttar Pradesh.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment