GK Quiz on Indian Railways with Answers

GK Quiz on Indian Railways – Questions from Indian Railways are very common in all competitive exams. Check out this interesting GK Quiz on Indian Railways and keep yourself updated.

GK Quiz on Indian Railways


1. Who is called the father of Indian Railways?
a) M.Visweswariah
b) Lord Ripon
c) Lord Dalhousie
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Lord Dalhousie

2. What is the symbol of Indian Railways?
a) Tiger
b) Horse
c) Elephant
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Elephant
Bholu or Bholu the Train Manager (Guard) elephant is the mascot of Indian Railways. The mascot -a cartoon of an elephant holding a signal lamp with a green light in one hand- was initially designed for Indian Railways’ 150th year commemoration events and was unveiled on 16 April 2002 in Bangalore.

3. Which is the biggest railway station in India?
a) Gorakhpur Railway Station
b) Bilaspur Railway Station.
c) Trivandrum Central, Kerala
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gorakhpur Railway Station
Gorakhpur Railway Station has the longest railway station in India followed by Kollam Junction, Kharagpur and Bilaspur Railway Station. But in terms of the number of platforms Howrah has the largest station with 23 Platforms and 26 tracks.

4. How many zones are there in Indian Railways?
a) 21
b) 16
c) 17
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 17
Indian Railways is divided into 17 zones, which are further sub-divided into divisions. The number of zones in Indian Railways increased from six to eight in 1951, nine in 1966 and sixteen in 2003. Each zonal railway is made up of a certain number of divisions, each having a divisional headquarters.

5. Which is the first Railway station in India?
a) Chennai Central railway station
b) Victoria Terminus
c) Royapuram railway station
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Victoria Terminus
The Great India Peninsula Company was formed in 1849, which built a 21-mile-long route from Bori Bunder (later the Victoria Terminus) in Bombay to Thane, becoming India’s first railway line opened for traffic on 16 April 1853. Thus Victoria Terminus was the first railway station in India.

6. In which year Indian Railways Board established?
a) 1905
b) 1999
c) 1901
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1905
IN 1901, on the recommendations of Sir Thomas Robertson Committee regarding the administration and working of the railways, an early version of the railway board was constituted, with three members serving on it at first. In 1905, its powers were formalised by Lord Curzon’s government.

7. When was first electric train started in India?
a) 1925
b) 1950
c) 1965
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1925
The first electric train ran in India with the inauguration of services between Bombay VT and Kurla Harbour on 3rd Feb 1925 on ex-GIP Railway system. The section was electrified on 1500 Volt DC.

8. Who was the first railway minister of India?
a) George Fernandes
b) N. Gopalaswami Ayyangar
c) John Mathai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) John Mathai.
The first railway minister of independent India was John Mathai.

9. Who presented the first railway budget of Independent India?
a) John Mathai
b) Shanmukham Chetty
c) Lalu Prasad Yadav
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) John Mathai.
John Mathai presented the first Railway Budget for independent India in November 1947. The first live telecast took place on 24 March 1994. Lalu Prasad Yadav, who remained Railways Minister from 2004 to May 2009, presented the railway budget 6 times in a row.

10. What is the name of present (as of March 2019) railway minister of India?
a) Suresh Prabhu
b) Piyush Goyal
c) Ravi Shankar Prasad
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Piyush Goyal
An important responsibility of the railway minister is to present in Parliament the Railway Budget, the Annual Financial Statement of Indian Railways. Piyush Goyal of the Bharatiya Janata Party is the current Minister of Railways, serving since 3 September 2017.

11. Who is the present Chairman (as of March 2019) of Railway Board?
a) Arunendra Kumar
b) Ashwani Lohani
c) V K Yadav
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) V K Yadav
The government appointed V K Yadav as the new chairman of railway board on the superannuation of Ashwani Lohani. Yadav belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers, he was general manager of South Central Railway.

12. Which zone is the largest in Indian Railways?
a) Eastern Railway
b) Northern Railways
c) Central Railway
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Northern Railways
Northern Railways is one of nine old zones of Indian Railways and also the biggest in terms of network having 6807 kilometre route. It covers the states of Jammu and Kashmir, Punjab, Haryana, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Uttar Pradesh and the Union territories of Delhi and Chandigarh.

13. Who was the first female railway minister of India?
a) Mayawati
b) Mamata Banerjee
c) Sonia Gandhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Mamata Banerjee
Mamta banergee was the first female Railway minister of india in the Atal Bihari Government (2000–2004) for one year.After then Nitish kumar was successor of this post. Mamata Banerjee is the ninth Chief Minister of West Bengal, India. She is the first lady to hold the Chief Minister’s office in the state.

14. When did Indian Railway Act Passed?
a) 1888
b) 1865
c) 1890
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1890

15. Which is the fastest train in Indian Railway?
a) Gatimaan Express
b) Mumbai Rajdhani Express
c) Shatabdi Express
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gatimaan Express
The current fastest train in India is the Gatimaan Express with a top speed of 160 km/h (99 mph), which only runs between Delhi and Jhansi. Prior to the 2014 general election, the two major national parties (Bharatiya Janata Party and Indian National Congress(INC)) pledged to introduce high-speed rail.

16. Which is the longest rail route in India?
a) Mangalore to Jammu
b) Tirunelveli Jammu
c) Dibrugarh to Kanyakumari
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Dibrugarh to Kanyakumari
Dibrugarh – Kanyakumari Vivek Express. This weekly train, numbered 15905/15906, is currently the longest train route in the Indian Subcontinent. It joins Dibrugarh in Assam, North-East India to Kanyakumari, Tamil Nadu which is the southernmost tip of Mainland India.

17. Railway staff college is located in which state?
a) Madhya Pradesh
b) Gujarat
c) New Delhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat
Railway Staff College (now called as National Academy of Indian Railways) is a centralised training institute for Group A and Group B officers of Indian Railways located in Lalbaug-Manjalpur area of Vadodara (Gujarat).

18. Which is the longest railway bridge in India?
a) Vembanad Bridge
b) Nehru Setu or Upper Son Bridge
c) Bogibeel Rail Road Bridge
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bogibeel Rail Road Bridge
Bogibeel bridge is the longest rail-cum-road bridge of India on the Brahmaputra river in Assam.

19. The headquarters of North-Eastern railway is situated at ________.
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Gorakhpur
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Gorakhpur
The North Eastern Railway is one of the 18 railway zones in India. It is headquartered at Gorakhpur and comprises Lucknow, Varanasi and Izzatnagar or Bareilly division.

20. Which city houses the headquarters of Central Railway?
a) New Delhi
b) Khadagpur
c) Mumbai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai

21. Where was the first metro rail started in India?
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Mumbai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Kolkata
Kolkata Metro is the first metro in India. The first metro service was inaugurated in Kolkata in 1984 by former Prime Minister Indira Gandhi. The route is to cover 12 stations (6 elevated, 6 underground) and go under the river through a tunnel. however first suburban was started in 1925 in Mumbai suburban.

22. Who is the Metro Man of India?
a) T. N. Seshan
b) Mangu Singh
c) Elattuvalapil Sreedharan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Elattuvalapil Sreedharan
Elattuvalapil Sreedharan is an Indian civil engineer and a retired Indian Engineering Service (IES) officer popularly known as the “Metro Man”.

23. The largest Integral Coach Factory in India is located at?
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bhopal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Chennai
Integral Coach Factory (ICF) is a manufacturer of rail coaches located in Chennai, Tamil Nadu, India. It was established in 1952, is owned and operated by the Indian Railways. It is located in the neighbourhood of Perambur.

24. Which is the cleanest railway station in India?
a) Rajkot
b) Bilaspur
c) Jodhpur
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Jodhpur
“Jodhpur has emerged as the cleanest station in A1 station category. Last year, Visakhapatnam was at the first spot,”

25. Which of the following railway tunnel in India is the longest?
a) Pir Panjal Tunnel
b) Parsik tunnel
c) Chenani‑Nashri Tunnel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Pir Panjal Tunnel
The Pir Panjal Tunnel – which is 11km long -is the longest railway tunnel of India. There is a three metre wide road along the length of the tunnel for the maintenance of railway tracks and emergency relief.

26. In which city, railway coaches are manufactured?
a) Ludhiana
b) Patiala
c) Kapurthala
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Kapurthala
Rail Coach Factory at Kapurthala in the Indian state of the Punjab is located on the Jalandhar-Firozpur line.

27. What is the rank of India in the world in terms of length of railroad network?
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Fourth

28. The Bandhan Express is an international passenger train which runs between the India and Which country?
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh
The Bandhan Express is an international passenger train which runs between the Indian city of Kolkata and the Bangladeshi city of Khulna every week. It is the second modern-day air conditioned train link between the Indian state of West Bengal and Bangladesh.

29. Where is the highest railway bridge in the world?
a) Mahatma Gandhi Setu
b) Pamban Bridge
c) Chenab Bridge
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Chenab Bridge
The Chenab Bridge is a railway steel and concrete arch bridge under construction between Bakkal and Kauri in the Reasi district of Jammu and Kashmir in India. When finished, the bridge will span the Chenab River at a height of 359 m (1,178 ft) above the river, making it the world’s highest rail bridge.

30. What is the width of broad gauge railway line in India?
a) 3 ft 6 in
b) 5 ft 6 in
c) 4 ft 8 1⁄2 in
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 5 ft 6 in

31. In which city is the Wheel and Axle Plant of the Indian Railways located?
a) New Delhi
b) Bangalore
c) Mumbai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bangalore
Rail Wheel Factory (RWF) (also known as Wheel and Axle Plant) is a manufacturing unit of Indian Railways, producing wheels, axles and wheel sets of railroad wagons, coaches and locomotives for the use of Indian Railways and overseas customers is situated at Yelahanka, Bangalore.

32. What is the slogan of Indian railways?
a) India’s national railway system
b) Railways & Peasants
c) Lifeline of the Nation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Lifeline of the Nation.
The slogan of Indian Railways is Lifeline of the Nation.

33. Which Indian railway station has the largest number of platforms?
a) Howrah Junction
b) Sealdah Railway Station
c) Chhatrapati Shivaji Terminus
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Howrah Junction
23 Platforms.

34. Which is the India’s first double Decker train?
a) Delhi-Jaipur
b) Howrah-Dhanbad
c) Ahmedabad-Mumbai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Howrah-Dhanbad
The first ever double-decker train was flagged off from Howrah to Dhanbad. The service started on October 1 in 2011. With the launch of this train, India became the third country after USA and England to operate double-decker trains. It covers 259 kilometres in around 5 hours.

35. Who is a first female locopilot (train driver) of the Indian Railways in India?
a) Bhumi Khurana
b) Fathima Beevi
c) Surekha Shankar Yadav
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Surekha Shankar Yadav
Surekha Shankar Yadav (born 2 September 1965) is a female locopilot (train driver) of the Indian Railways in India,. She became India’s first female train driver in 1988.

36. India’s first indigenously designed locomotive-less (engine less) train known as-
a) Train 28
b) Train 20
c) Train 18
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Train 18
Vande Bharat Express, also known as Train 18, is an Indian semi-high speed intercity electric multiple unit. It was designed and built by Integral Coach Factory (ICF) Chennai under the Indian government’s Make in India initiative over a span of 18 months.

37. Which Railways line runs parallel to the Arabian Sea?
a) Central Railway
b) Konkan Railway
c) Western Railway
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Konkan Railway
The line runs parallel to the Arabian Sea, offering views along the coast. The Konkan railway route intersects national highway National Highway 66 (India) at many place.

38. Which state of India has no railway line?
a) Sikkim
b) Assam
c) Meghalaya
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya
There is no railway station in Meghalaya. For the state people, Guwahati is the nearest Railway station. It was recently declared by the CM of the state that the first railway station in Meghalaya at Mendipathar in the North Garo Hills would be inaugurated soon.

39. Which Railway station, one of the busiest railway stations in India, has got Gold Rating by the Indian Green Building Council?
a) Vijayawada railway station
b) Tirupati railway station
c) Howrah Junction railway station
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Vijayawada railway station.
Vijayawada railway station, one of the busiest railway junctions in the country, has received the Gold Rating by the Indian Green Building Council. The rating system helps to address national priorities like water conservation, handling of waste, energy efficiency, reduced used of fossil fuel, lesser dependence on the usage of virgin materials and health and well being of occupants.

40. Which is the oldest railway zone in India?
a) South East Central Railway
b) East Central Railway
c) The Southern Railway
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) The Southern Railway
The Southern Railway (abbreviated SR) zone, headquartered at Chennai, is the oldest railway zone in India. It was created on 14 April 1951 by merging three state railways, namely, the Madras and Southern Mahratta Railway, the South Indian Railway Company , and the Mysore State Railway .

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment