GK Quiz on Indian Air Force with Answers

GK Quiz on Indian Air Force

GK Quiz on Indian Air Force | One of the important topics in Competitive Exams. Check out how well you are updated about Indian Air Force.


GK Quiz on Indian Air Force


1. On which day is Indian Air Force Day celebrated?
a) August 8
b) March 8
c) October 8
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) October 8
Its primary mission is to secure Indian airspace and to conduct aerial warfare during armed conflict. It was officially established on 8 October 1932 as an auxiliary air force of the British Empire which honoured India’s aviation service during World War II with the prefix Royal.

2. What is the motto of Indian Air Force?
a) Service Before Self
b) Touch the Sky with Glory
c) May the Lord of the Water be auspicious unto us
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Touch the Sky with Glory

3. Which was the first indigenously developed aircraft by India to come into service of IAF?
a) HAL AMCA
b) HF-24 Marut
c) HAL Tejas
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) HF-24 Marut
The HAL HF-24 Marut is an Indian fighter-bomber aircraft of the 1960s. Developed by Hindustan Aircraft Limited (HAL), with Kurt Tank as lead designer. It is the first Indian-developed jet aircraft, and the first Asian jet fighter to go beyond the test phase and into successful production and active service. On 17 June 1961, the type conducted its maiden flight; on 1 April 1967, the first production Marut was officially delivered to the IAF.

4. Who was the first and the only Param Vir Chakra recipient of Indian Air Force?
a) Nirmal Jit Singh Sekhon
b) Arun Khetarpal
c) Somnath Sharma
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Nirmal Jit Singh Sekhon
Nirmaljit Singh Sekhon was awarded India’s highest wartime medal for gallantry, the Param Vir Chakra for his exploits in the field, and thereby, he became the only officer from the Indian Air Force to be decorated with the prestigious award.

5. Who was the first Indian to be the chief of air staff?
a) Subrata Mukherjee
b) Subroto Mukerjee
c) Arjan Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Subroto Mukerjee
Air Marshal Subroto Mukerjee, (5 March 1911 – 8 November 1960) was the first Chief of the Air Staff of the Indian Air Force (IAF). Born in a Bengali family of repute, he was educated in India as well as England.

6. Where is the headquarters of IAF?
a) Kolkata
b) Mumbai
c) New Delhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi

7. How many operational commands are there in IAF?
a) 9
b) 5
c) 7
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 5
The IAF currently has five operational commands, each of which is headed by an AOC-in-C (Air Officer Commander-in-Chief) with the rank of Air Marshal. The IAF also has two additional commands – Training Command and Maintenance Command – to maintain a uniform standard in training and maintenance.

8. Which of the following is the fastest aircraft under Indian Air Force?
a) HAL Tejas
b) Mikoyan MiG-29
c) MiG-21 BISON
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) MiG-21 BISON

9. How many aircraft carriers does India have?
a) 2
b) 3
c) 5
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 2
The Vikrant class (formerly Project 71 Air Defence Ship (ADS) or Indigenous Aircraft Carrier (IAC)) is a class of two aircraft carriers being built for the Indian Navy. The two vessels are the largest warships and the first aircraft carriers to be designed and built in India. They are being built by Cochin Shipyard.

10. Who is the current Chief Marshal of the Air Force?
a) Arjan Singh
b) Arup Raha
c) Birender Singh Dhanoa
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Birender Singh Dhanoa
The position is abbreviated as CAS in the Indian Air Force cables and communication, and is usually held by a four-star air officer of the rank Air Chief Marshal. The current CAS is Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa who took office on 31 December 2016, following the retirement of Air Chief Marshal Arup Raha.

11. Who was the first and the only five star rank officer of IAF?
a) K M Cariappa
b) Arjan Singh
c) Sam Manekshaw
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Arjan Singh
Arjan Singh was IAF chief from 1964 to 1969, and, in December 1965, became the first one to be promoted to the rank of Air Chief Marshal after he successfully steered his force during the Indo-Pak war.
Arjan Singh, who was the only Indian Air Force officer to be promoted to 5-star rank.

12. Which animal is the number one squadron of the Indian Air Force named?
a) The Elephant
b) The Tiger
c) The Horse
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) The Tiger
No. 1 Squadron (The Tigers) is the oldest squadron of the Indian Air Force. It operates as a multirole (air superiority, precision strike, and electronic warfare) unit.

13. What was the prior name of Indian Air Force?
a) Hawai IAF
b) Royal IAF
c) Sky IAF
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Royal IAF
When India became a republic in 1950, the prefix ‘Royal’ was dropped from the Indian Air Force. At the same time, the current IAF roundel was adopted.

14. What is the name of the first indigenous jet fighter plane made in India?
a) HAL Tejas
b) HF-24 Marut
c) HAL Ajeet
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) HAL Tejas
The HAL Tejas is an Indian single-seat, single-jet engine, multirole light fighter designed by the Aeronautical Development Agency (ADA) and Hindustan Aeronautics Limited (HAL) for the Indian Air Force and Indian Navy.

15. What is the highest ranking position in the Air Force?
a) Second Lieutenant
b) First Lieutenant
c) Chief Master Sergeant
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Chief Master Sergeant
The rank of Chief Master Sergeant is the highest Air Force enlisted rank, with the exception of the Chief Master Sergeant of the Air Force. The CMSAF is a distinctive rank with special basic and retired pay rates set by law.

16. Who is the first woman Air Marshal of Indian Air Force?
a) Harita Kaur Deol
b) Punita Arora
c) Padmavathy Bandopadhyay
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Padmavathy Bandopadhyay. Padmavathy Bandopadhyay is the first woman Air Marshal of the Indian Air Force. She is the second woman in the Indian armed forces to be promoted to a three-star rank.

17. Who was the Chief of the Air Staff of IAF during 1971 war?
a) Subroto Mukerjee
b) Arjan Singh
c) Pratap Chandra Lal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Pratap Chandra Lal
Air Chief Marshal Pratap Chandra Lal (6 December 1916 – August 1982) was the Chief of Air Staff (India) of the Indian Air Force during the Indo-Pakistan War of 1971.

18. Who is the first woman fighter pilot in Indian Air Force?
a) Punita Arora
b) Anny Divya
c) Avani Chaturvedi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Avani Chaturvedi
Flight Lieutenant Avani Chaturvedi is one of the first female fighter pilots of India. She is from Rewa district in Madhya Pradesh. She was declared as the first combat pilot along with two of her cohort, Mohana Singh, and Bhawana Kanth. The trio was inducted into the Indian Air Force fighter squadron in June 2016.

19. Who is the father of Indian Air Force?
a) Pratap Chandra Lal
b) Subroto Mukerjee
c) Arjan Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Subroto Mukerjee.
Aspy Engineer, a close associate of Mukerjee, assumed the role of Chief of Air Staff of IAF from 1 December 1960. He issued a Special Order of the Day paying tribute to Subroto Mukerjee and called him as the “Father of the Indian Air Force”.

20. Who was the chief of the air staff of IAF during Kargil war?
a) Shashindra Pal Tyagi
b) Anil Kumar Browne
c) Anil Yashwant Tipnis
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Anil Yashwant Tipnis
Anil Tipnis PVSM, AVSM, VM, ADC (born 15 September 1940) served as Air Chief Marshal of the Indian Air Force from 31 December 1998 to 31 December 2001. He commanded the Air Force to distinction during the Kargil War, when the force flew air superiority and close air support at heights of over 18,000 feet.

21. Operation Maitri was the relief operation in which country by the IAF in the aftermath of the 2015.
a) Bhutan
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Nepal

22. Operation Rahat was the name given to the Indian Air Force’s rescue operations to evacuate civilians affected by the 2013 ____________.
a) North India floods
b) Kashmir
c) Siachen
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) North India floods

23. What was name of IAF operation in Kargil conflict of 1999?
a) Operation Blue Star
b) Operation Safed Sagar
c) Operation Udan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Operation Safed Sagar

24. Which of the following Indian Air Force Wing Commander has been chosen for the first Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar ?
a) Abhinandan Varthaman
b) NIshant Jain
c) Dilbagh Singh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Abhinandan Varthaman
Indian Air Force Wing Commander Abhinandan Varthaman will be the first recipient of the ‘Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar’ instituted by the Akhil Bharatiya Digambar Jain Mahasamiti,

25. Where is Indian National Defence University located?
a) Dehradun
b) Mumbai
c) New Delhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi
Construction of the Indian National Defence University (INDU), the first of its kind in the country, has commenced in Gurgaon. The Defence Ministry had acquired 205 acre and 15 marla of land in September 2012 in Gurgaon for setting up of world class INDU.

26. What is the name of a service-specific 12-day exercise 2018 between the Indian Air Force (IAF) and Russian Federation Aerospace Force (RFSAF)?
a) Aviaindra
b) Cope India
c) Pitch Black
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Aviaindra
A service-specific 12-day exercise between the Indian Air Force (IAF) and Russian Federation Aerospace Force (RFSAF) commenced at Air Force Station, Jodhpur, Rajasthan, December 10.
The first phase of the joint exercise called ‘Ex- Aviaindra between IAF and RFSAF was conducted in 2014. Ex Aviaindra-2018 is the second in the series of bilateral joint exercise, which is planned in two phases between India and Russia.

27. Cope India-2018 begin in West Bengal,between India and which Country?
a) Japan
b) US
c) Russia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) US
India, US Air Forces exercise Ex Cope India-2018 begins in West Bengal. Air Forces of India and US began their 12-day joint exercise “Ex Cope India-2018” in West Bengal. It is fourth edition in series of bilateral joint exercise held by Air Forces of two nations conducted in India.

28. What is full form of MMRCA?
a) The Medium Multi-Role Coding Aircraft
b) The Medium Multi- refusal Combat Aircraft
c) The Medium Multi-Role Combat Aircraft
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) the Medium Multi-Role Combat Aircraft. The Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA) competition, also known as the MRCA tender, was a competition to supply 126 multi-role combat aircraft to the Indian Air Force (IAF).

29. What is the name of the special force of IAF?
a) Garud Combat Force
b) Garud Commando Force
c) Great Commando Force
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Garud Commando Force
The Garud Commando Force is the special forces unit of the Indian Air Force. It was formed in September 2004 and has a current strength of over 1500 personnel. The unit derives its name from Garuda, a divine bird-like creature of Hindu Mythology.

30. Which is the largest command of IAF?
a) Southern Air Command
b) Eastern Air Command
c) Western Air Command
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Western Air Command
The Western Air Command (WAC) is the regional command of Indian Air Force headquartered in New Delhi. It is the largest and most important Air Command of the IAF, comprising sixteen Air Force Bases (AFBs), and is responsible for aerial defence of North India.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

2 Comments

Leave a Comment