GK Quiz on Food with Answers

GK Quiz on Food with Answers

GK Quiz on Food – We all love food. Ain’t we? Check out how well you know about Indian Foods, origin of fruits and vegetables, nutritional benefits..etc.


Don’t waste Food:

Around 9 million people die of hunger and hunger-related diseases every year, more than the lives taken by AIDS, malaria and tuberculosis combined. So Please don’t waste Food.


GK Quiz on Food


1.What oil is used for cooking in South India?
a) Coconut oil
b) Sunflower Oil
c) Olive Oil
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Coconut oil. Coconut oil is most commonly used for cooking and frying. Vegetable oils like sunflower and canola are also used and ghee is poured over rice during daily meals or in special occasion dishes.

2.Which is the national vegetable of India?
a) lady’s-finger
b) Brinjal
c) Meetha Kaddu
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Meetha Kaddu. Kaddu, also called Indian Pumpkin is the most popular vegetable in India. According to some scholars it may be our national vegetable. It looks like a pumpkin but has the taste and texture of butternut squash. The most common curried dish is called ‘Meetha Kaddu’, sweet pumpkin dry curry.

3. Which is the national food of India?
a) Khichdi
b) Roti
c) Dal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Khichdi. India’s Minister of Food Processing Industries Mrs. Harsimrat Kaur Badal said, “Khichdi is considered nutritious, healthiest food in India, and it is eaten by poor and rich alike, irrespective of their class. … The recipe includes rice, mung beans, amaranth, jowar, bajra, barley, and Indian spices.

4. Which Vitamins are rich in Carrots?
a) Vitamin A
b) Vitamin K1
c) Vitamin B6
d) all of above

Click here to View Answer
Answer d) all of above. Carrots are a good source of several vitamins and minerals, especially vitamin A (from beta-carotene), biotin, vitamin K (phylloquinone), potassium and vitamin B6. Vitamin A: Carrots are rich in beta-carotene, which is converted to vitamin A in the body.

5. Strawberry is good source of which vitamin?
a) Vitamin C
b) Vitamin A
c) Vitamin K
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Vitamin C. To a lesser extent, strawberries also contain iron, copper, magnesium, phosphorus, vitamin B6, vitamin K and vitamin E. Bottom line: Strawberries are a good source of vitamin C, manganese, folate (B9) and potassium, and contain small amounts of several other vitamins and minerals.

6. Lectin protein is found in __________.
a) Wheat
b) Rice
c) Milk
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Wheat. Lectins are naturally occurring proteins that are found in most plants. Some foods that contain higher amounts of lectins include beans, peanuts, lentils, tomatoes, potatoes, eggplant, fruits, and wheat and other grains. Lectins serve a protective function for plants as they grow.

7. Though ‘Sambar’ is popular across South India, which state is most famous for ‘Sambar’?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu

8. Where does the Caesar salad originate from?
a) Canada
b) Italy
c) Mexico
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Mexico. Legend has it that Italian-American restaurateur Caesar Cardini invented the salad in 1924 in Tijuana, Mexico.

9. Where does coffee originate from?
a) Canada
b) Italy
c) Ethiopia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Ethiopia. Ethiopia. The Birthplace of Coffee is Ethiopia. Ethiopia is a landlocked country within the eastern region of the African continent called the “Horn of Africa”.

10. Where does pineapple originate from?
a) Mexico
b) Hawaii
c) Brazil
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Brazil. The natives of southern Brazil and Paraguay spread the pineapple throughout South America, and it eventually reached the Caribbean, Central America, and Mexico, where it was cultivated by the Mayas and the Aztecs. Columbus encountered the pineapple in 1493 on the leeward island of Guadeloupe.

11. Which of the following is the richest source of vitamin C?
a) Milk
b) Carrot
c) Cantaloupe
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Cantaloupe. High vitamin C foods include guavas, bell peppers, kiwifruit, strawberries, oranges, papayas, broccoli, tomatoes, kale, Cantaloupe,and snow peas. The current daily value (% DV) for vitamin C is 90 mg.

12. Common food sources of Vitamin A are:-
a) papayas, broccoli, tomatoes, kale
b) Milk, eggs, butter, cheese, cream
c) Sugar, Sugar cane
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Milk, eggs, butter, cheese, cream. Vitamin A1, also known as retinol, is only found in animal-sourced foods, such as oily fish, liver, cheese and butter.

13. Which food contains Vitamin D?
a) Fatty fish
b) Mushrooms
c) Egg Yolks
d) all of above

Click here to View Answer
Answer d) all of above. Foods that provide vitamin D include: Fatty fish, like tuna, mackerel, and salmon. Foods fortified with vitamin D, like some dairy products, orange juice, soy milk, and cereals. Beef liver.

14. What fruits and vegetables are high in vitamin K?
a) parsley
b) Kale
c) Collards
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Vitamin K is found in the following foods: Green leafy vegetables, such as kale, spinach, turnip greens, collards, Swiss chard, mustard greens, parsley, romaine, and green leaf lettuce.

15. Where does wheat originate from?
a) China
b) Turkey
c) Brazil
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Turkey. Genetic analysis of wild einkorn wheat suggests that it was first grown in the Karacadag Mountains in southeastern Turkey. Dated archeological remains of einkorn wheat in settlement sites near this region, including those at Abu Hureyra in Syria, suggest the domestication of einkorn near the Karacadag Mountain Range.

16. Which state is largest producer of wheat?
a) Uttar Pradesh
b) Rajasthan
c) Assam
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. Major wheat growing states in India are Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Bihar and Gujarat. India Facts and Figures : World trade in wheat is greater than for all other crops combined. China (126 million metric tons) Being the world’s largest producer of wheat.

17. Where did rice originally come from?
a) India
b) Italy
c) China
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) China. People probably first began to farm rice in southern China, about 6000 BC. From there, people learned how to grow rice further south in Vietnam, Thailand, and India. By 2500 BC, in the Bronze Age, people were growing rice in the Ganges valley in northern India.

18. Where are bananas originally from?
a) Europe
b) Mexico
c) South East Asia
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) South East Asia. Bananas were originally found in South East Asia, mainly in India. They were brought west by Arab conquerors in 327 B.C. and moved from Asia Minor to Africa and finally carried to the New World by the first explorers and missionaries to the Caribbean.

19. Litti Chokha is famous food of which state?
a) Rajasthan
b) Manipur
c) Bihar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Bihar. Litti, along with chokha, is a complete meal originated from the Indian subcontinent; and popular in Indian states of Bihar, Jharkhand, parts of Eastern Uttar Pradesh as well as Nepalese state of Madhesh.

20. Which of the following food products is the main export of Cuba?
a) Wheat
b) Sugar
c) Coffee
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Sugar. Cuba’s main imports are machinery, food and fuel products, while its major exports are refined fuels, sugar, tobacco, nickel and pharmaceuticals.

21. Which part of the Ginger plant we eat?
a) Root
b) Stem
c) Both a & b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Stem. Ginger root (Zingiber officinale) is actually not a root, but a rhizome, or underground stem. Ginger, a common spice that was considered a luxury more than 5,000 years ago, has a very rich history. The Indians and ancient Chinese used the root of ginger as a tonic to treat common ailments. Although ginger originated in Southeast Asia, it was widely cultivated in other countries.

22. Which of the famous food of Odisha?
a) Dosa
b) Saaga
c) Daal Bati
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Saaga. In Odia cuisine, sāga is one of the most important vegetables. It is popular all over the state. A list of the plants that are used as sāga is as below. Odias typically eat lots of cooked green leaves.

23. Which country is famous for Mangoes?
a) USA
b) China
c) India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) India. India is undoubtedly the largest mango producing country in the world with an annual manufacturing of approximately 16,337,400 tons, accounting for 42.2% of the world’s total production.

24. Which state is famous for oranges in India?
a) Maharastra
b) Punjab
c) Himachal Pradesh.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Maharastra. It is famous for Nagpur oranges and is sometimes known as the Orange City for being a major trade center of oranges cultivated in large part of the region. It is famous for “Nagpuri Oranges” in all over the world.

25. Which state is known as Apple state of India?
a) Jammu and Kashmir
b) Uttar Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh is called the ‘Apple State’ because the country’s first apples were cultivated here. It was also the first Indian state to process potatoes. Asia’s largest fruit-processing plant and the world’s highest cricket grounds are located at Parwanoo and Chail (near Shimla) in Himachal Pradesh.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment