GK Quiz on Ambedkar with Answers

GK Quiz on Ambedkar
Written by Sainath Nuvvula

GK QUiz on Ambedkar

BR Ambedkar was Independent India’s first law minister, the principal architect of the Constitution of India and a founding father of the Republic of India.

Ambedkar was a prolific student, earning doctorates in economics from both Columbia University and the London School of Economics, and gained a reputation as a scholar for his research in law, economics and political science. (Source : Wikipedia)

1. What was B. R. Ambedkar’s full name?
a) Bhimrao Ramji Ambedkar
b) Bhimji Rao Ambedkar
c) Babasaheb Ramjirao Ambedkar
d) Baba Ram Ambedkar

Click here to View Answer
Answer c) Babasaheb ramjirao ambedkar. Dr. Ambedkar’s full name was Bhimrao Ramji Ambedkar. His father’s name was Ramji Maloji Sakpal and mother- Bhimabai Murbadkar Sakpal.

2. What was ‘Mookanayaka’?
a) The name of Ambedkar’s autobiography
b) Boigraphy of a leader who could not speak
c) Ambedkar’s newspaper
d) Ambedkar’s pen-name

Click here to View Answer
Answer c) Ambedkar’s newspaper. Upon completing his education and after returning to India, he began to spread awareness on the about the previaling social evils- the most prominent among which was úntouchability’. ‘Mookanayaka’ meaning the silent leader was a newspaper he launched to spread the message.

3. Name the portfolio handled by Dr. Ambedkar in an independent, free India?
a) Home Ministry.
b) Finance Ministry
c) Education Ministry
d) Law Ministry

Click here to View Answer
Answer d)Law ministry. growing to his repuation as a scholar Dr. Ambedkar was appointed as the first Law Minister of independent, free India.

4. Which decision of Gandhiji was opposed by Ambedkar?
a) Partitioning India
b) Calling the lower castes ‘Harijans’
c) Satyagraha movement
d) Quit India movement

Click here to View Answer
Answer b) Calling the lower castes ‘Harijans’. According to Ambedkar, people from the untouchable community were same as those from the upper caste society and hence, labelling the former as ‘Harijans’ and making a distinction was not right.

5. Which party did Ambedkar found during the pre-Independent Era?
a) Independent Labor Party
b) Scheduled Castes Federation
c) Congress
d) Bahujan Samaj Party

Click here to View Answer
Answer a) The Independent Labour Party. It was founded in 1936 and it won the Central Legislative Assembly Elections from Bombay winning 11 reserved and 3 general seats.

6. Who provided scholarship to Dr. Ambedkar for his post-graduate education in New York at the Columbia University?
a) Maharja of Kolhapur
b) Nizam of Hyderabad
c) Travancore Maharaja
d) Maharaja of Baroda

Click here to View Answer
Answer d) maharaja of barodra. Maharaja Sayajirao Gaikwad, the King of Baroda designed a Baroda State Scholarship of £11.50 per month to provide assistance to those pursuing post-graduate education abroad.

7. What was Bahishkrit Hitkarni Sabha?
a) A publication by Dr. Ambedkar
b) A book based on one of his thesis
c) A society founded to for the welfare of the outcastes
d) School for the chldren of outcastes started by Ambedkar

Click here to View Answer
Answer c) A society founded to for the welfare of the outcastes. While practising law in the Bombay High Court he founded Bahishkrit Hitkarni Sabha which was his first organised attempt towards upliftment of the oppressed classes.

8. Ambedkar was appointed to an all-European commission in 1925 which was formed to study the constitutional reforms in Birtish India. Name the Commission.
a) Nehru Report
b) Simon Commission
c) Queen’s Honorary Constitutional Formation
d) British Constitution Formation

Click here to View Answer
Answer b) Simon Commission. This commission was widely protested in India and its report and findings were ignored the Indians. However, Dr. Ambedkar wrote a separate set of recommendations ofr the would-be Constitution of India.

9. Which text was ceremonially burnt by Ambedkar and his followers?
a) Rigveda
b) Manusmriti
c) Mahabharata
d) Natyashastra

Click here to View Answer
Answer b) Manusmriti. Since Manusmriti justified the system of caste discrimination and untouchability, Ambedkar publicly condemned it and burnt copies of the same along with his followers in 1927.

10. Before converting himself to Buddhism, Ambedkar considered converting to another religion. Which was it?
a) Christianity
b) Judaism
c) Islam
d) Sikhism

Click here to View Answer
Answer d) Sikhism. He considered converting to Sikhism since it speaks about oppression as something to be fought against. However he did not convert as he would be given only a ‘second-rate’ status among the Sikhs.

11. In which city, PM Narendra Modi laid the foundation stone of Dr. B R Ambedkar International Centre?
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) New Delhi
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi.

12. In which college did he take admission?
a) Hindu College
b) Elphinstone College
c) Delhi college
d) Isabella college’

Click here to View Answer
Answer b) Elphinstone College.

13. Where did the Maharaja of Gaekwad sent him for higher studies ?
a) haward
b) Columbia
c) oxford
d) new York

Click here to View Answer
Answer b) Columbia university

14. Where did Dr Ambedkar went for doing study of barrister ?
a) London
b) Columbia
c) Chicago
d) new York

Click here to View Answer
Answer a) London.

15. From where did he begin his practice as a lawyer ?
a) Delhi high court
b) Madras high court
c) Mumbai high court
d) Allhabad high court

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai high court

16. Name the magazine Baba BR Ambedkar published ?
a) young India
b) New India
c) Saroj
d) Mook Nayak

Click here to View Answer
Answer d) Mook Nayak (Mute Hero)

17. When did he become the Professor in Law College ?
a) 1928
b) 1930
c) 1914
d) 1932

Click here to View Answer
Answer a) 1928

18. Which religion did he adopt ?
a) Jainism
b) Hindu
c) Buddhism
d) Christianity

Click here to View Answer
Answer c) Buddhism

19. When did he receive Bharat Ratna ?
a) 1958
b) 1968
c) 1980
d) 1990

Click here to View Answer
Answer d) 1990

20. When did Dr Bhim Rao Ambedkar die ?
a) 1950
b) 1951
c) 1956
d) 1960

Click here to View Answer
Answer c) 1956. He died on 6th of December, 1956.

Sainath Nuvvula is a Digital Marketing Expert and Consultant from Bangalore, India. He is a big thinker and a Tech Enthusiast. Can ring him @ +91 – 9535745456

Leave a Comment