GK Quiz – 338(Mixed GK Topics)

1.Which one is the largest fort in India?
a) Mehrangarh fort
b) Gwalior fort
c) Chittorgarh fort
d) Red fort

Click here to View Answer
Answer c) Chittorgarh fort
The Chittor Fort or Chittorgarh is one of the largest forts in India. It is a World Heritage Site. The fort was the capital of Mewar and is today situated in the Chittorgarh town.

2.First Indian individual silver medal in Olympics was won by-
a) Rajyavardhan Singh Rathore
b) Karnam Malleswari
c) Leander paes
d) Abhinav Bindra

Click here to View Answer
Answer a) Rajyavardhan Singh Rathore,(Shooting) 2004 Athens Olympics

3.Equal pay for Equal work has been ensured in the Indian Constitution as one of the-
a) Fundamental Right
b) Directive principles of state policy
c) Fundamental Duties
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Directive principles of state policy

4.’Atmakatha’ is an autobiography of-
a) Rajendra Prasad
b) Arjun Singh
c) pranab Mukherjee
d) Khushwant singh

Click here to View Answer
Answer a) Rajendra Prasad, first president,Atmakatha (1946 Hindi)

5.The term Ground stroke is associated with which of the following game?
a) Tennis
b) Hockey
c) Badminton
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Tennis

6.The Mount Vinson is the highest mountain in________.
a) Antarctica
b) USA
c) Europe
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Antarctica

7.Which of the following industries was started first in India?
a) Cotton
b) Tea
c) jute
d) Paper

Click here to View Answer
Answer b) Tea

8.What is the official currency of ‘Argentina’?
a) Argentina Peso
b) Argentina Real
c) Argentina Pula
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Argentina Peso

9.First heart transplant was carried out by-
a) J.murray
b) Christian Barnard
c) Thomas E.Starzl
d) Joel Cooper

Click here to View Answer
Answer b) Christian Barnard
The British operation is the tenth heart transplant to be undertaken in the world since Dr Christian Barnard carried out the first one in Cape Town, South Africa, last December.

10.Phawngpui Blue National Park is situated in-
a) Nagaland
b) Assam
c) Manipur
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answer d) Mizoram

About the author

Jaya Gupta

Leave a Comment