GK Quiz – 229 (Chemistry)

GK Quiz on Chemistry

1. The principle of cleaning by soap is _____________
a) elasticity
b) floatation
c) surface tension
d) viscosity

Click here to View Answer
Answer c) surface tension.

2. Washing soaps are potassium and sodium salts of ____________________
a) fatty acids
b) dicarboxylic acids
c) Liquid acids
d) mineral acids

Click here to View Answer
Answer a) fatty acids.

3. Soft soaps are _____________
a) sodium salt of fatty acids
b) potassium salt of sulphonic acids
c) sodium and potassium salt
d) potassium salt of fatty acids

Click here to View Answer
Answer d) potassium salt of fatty acids.

4. Which one of the following is not present in cement?
a) Alumina
b) Gypsum
c) Alum
d) Clay

Click here to View Answer
Answer c) Alum.

5. Washing soap can be prepared by saponification with alkali of which of the following oil?
a) Kerosene oil
b) Groundnut oil
c) Rose oil
d) Paraffin oil

Click here to View Answer
Answer b) Groundnut oil.

6. Flint glass is obtained from which of the following ?
a) Sodium aluminum borosilicate
b) Pure silica and zinc oxide
c) Zinc and barium borosilicate
d) Sand, red lead and potassium carbonate

Click here to View Answer
Answer d) Sand, red lead and potassium carbonate.

7. Which one of the following correctly defines the state of glass?
a) Super cooled liquid
b) Liquid crystal
c) Crystalline solid
d) Condensed gas

Click here to View Answer
Answer a) Super cooled liquid.

8. Soaps are sodium salts of fatty acids. Which of the following fatty acid does not form soap?
a) Palmitic acid
b) Stearic acid
c) Butyric acid
d) Oleic acid

Click here to View Answer
Answer c) Butyric acid.

9. Potash (Potassium carbonate) is used as a fertilizer. It is also known as ________________
a) pearl ash
b) Glauber’s salt
c) oil of vitriol
d) azo compound

Click here to View Answer
Answer a) pearl ash.

10. Glass is actually ________________
a) an ionic solid
b) an elastic solid
c) a vitrified liquid
d) a crystalline solid

Click here to View Answer
Answer b) an elastic solid.

About the author

mohamed

Leave a Comment