GK Quiz – 223 (Indian History)

GK Quiz on Indian History

1. Who was the viceroy when delhi became the capital of british india?
a) Lord Wavell
b) Lord hardinge
c) Lord minto
d) Lord Curzon

Click here to View Answer
Answer b) Lord hardinge.

2. Harappan Civilization forms part of the proto history of India and belongs to the ____________ Age.
a) Copper
b) Silver
c) Gold
d) Bronze

Click here to View Answer
Answer d) Bronze.

3. Ashoka became the Buddhist under ________________
a) Ganeshgupta
b) Chandragupta
c) Upagupta
d) Udaygupta

Click here to View Answer
Answer c) Upagupta.

4. The Vedic culture was founded by the __________________.
a) Aryans
b) Jains
c) Buddhas
d) Mauryas

Click here to View Answer
Answer a) Aryans.

5. Who among the following founded the “sunga” dynasty?
a) Bimbisara
b) Agnimitra
c) Pushyamitra
d) Ajatashastru

Click here to View Answer
Answer c) Pushyamitra.

6. Kumaragupta‐I was followed by __________________________
a) Udaygupta
b) Chitragupta
c) Chandragupta
d) Skandagupta

Click here to View Answer
Answer d) Skandagupta.

7. The capital of Pandyas was ______________
a) Tanjore
b) Madurai
c) Kancheepuram
d) Cuddalore

Click here to View Answer
Answer b) Madurai.

8. The cholas kingdom was called as __________________________ .
a) Sathyamandalam
b) Cholamandalam
c) Coromandal
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c.

9. Babur was succeeded to the mughal throne by _____________
a) Sher shah
b) Humayun
c) Akbar
d) Bahadur shah

Click here to View Answer
Answer b) Humayun.

10. The Nanda dynasty was founded by ________________
a) Mahapadma Nanda
b) Uday Nanda
c) Rishaba Nanda
d) Vardhman Nanda

Click here to View Answer
Answer a) Mahapadma Nanda.

About the author

mohamed

Leave a Comment