GK Quiz – 222 (Political Science)

GK Quiz on Political Science

1. The Part III of the Constitution of India gives a detailed description of the
a) Fundamental Duties
b) Fundamental Works
c) Fundamental Justice
d) Fundamental Rights

Click here to View Answer
Answer d) Fundamental Rights.

2. First meeting of Constituent Assembly was held on ____________
a) Oct 9, 1947
b) Jan 9, 1945
c) Dec 9, 1946
d) Feb 9, 1948

Click here to View Answer
Answer c) Dec 9, 1946.

3. Parliament is the _______________ body of a country
a) Supreme legislative
b) Independent
c) Regulatory
d) Separate

Click here to View Answer
Answer a) Supreme legislative.

4. To be qualified for the position of the President of India, a person must be a citizen of India, completed ____ years of age
a) 25
b) 35
c) 18
d) 45

Click here to View Answer
Answer b) 35.

5. Members of Lok Sabha are directly elected by the ____________.
a) MLA
b) MLC
c) People
d) CM

Click here to View Answer
Answer c) People.

6. Rajya Sabha is the ________ House of Parliament.
a) Middle
b) Upper
c) Lower
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Upper.

7. The main function of both the Houses is to _______________.
a) Appoint members
b) Present in Budget Session
c) secure uniformity
d) Passing laws

Click here to View Answer
Answer d) Passing laws.

8. ___________________provides that all disputes arising out of the election of President or Vice-President shall be ‘inquired’ into and ‘decided’ by the Supreme Court whose decision shall be final.
a) Article 75
b) Article 61
c) Article 71
d) Article 51

Click here to View Answer
Answer c) Article 71.

9. Who appoints Chief of Army, Navy and Air force?
a) Prime Minister
b) President
c) Governor
d) Chief Justice

Click here to View Answer
Answer b) President.

10. Constitution ______ Amendment Act (1987) has reduced the Age of voting from 21 to 18 years
a) 61st
b) 63rd
c) 62nd
d) 64th

Click here to View Answer
Answer a) 61st.

About the author

mohamed

Leave a Comment