GK Quiz – 213 (Indian History)

GK Quiz on Indian History

1. ___________________ was the first scholar to use the term ‘Indus Civilization’
a) Max Muller
b) John Marshall
c) Justin Frank
d) David Smith

Click here to View Answer
Answer b) John Marshall.

2. _________________ the largest site of indus civilization
a) Banawali
b) Lothal
c) Mohenjodaro
d) Chanhudaro

Click here to View Answer
Answer c) Mohenjodaro.

3. The Indus civilization was primarily _______________
a) Urban
b) Rural
c) City
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Urban.

4. The word “aranya” means __________________
a) Man
b) Forest
c) Culture
d) Sacrifice

Click here to View Answer
Answer b) Forest.

5. _________________ was an ancient port of Indus civilization
a) Banawali
b) Rakhigarhi
c) Mohenjodaro
d) Lothal

Click here to View Answer
Answer d) Lothal.

6. The __________ veda is known as “the first testament of mankind”
a) Rig
b) Sama
c) Yajur
d) Atharva

Click here to View Answer
Answer a) Rig.

7. _________________ the largest Indian site of indus civilization
a) Kalibanga
b) Surkotada
c) Daimabad
d) Rakhigarhi

Click here to View Answer
Answer d) Rakhigarhi.

8. The ______________ veda had 1549 hymns
a) Rig
b) Sama
c) Yajur
d) Atharva

Click here to View Answer
Answer b) Sama.

9. The _____________ veda is ritual veda
a) Rig
b) Sama
c) Yajur
d) Atharva

Click here to View Answer
Answer c) Yajur.

10. The first three vedas are jointly called ____________________
a) Vedatrayi
b) Gotra
c) Gopatha
d) Vamshatrayi

Click here to View Answer
Answer a) Vedatrayi.

About the author

mohamed

Leave a Comment