GK Quiz – 199 (Indian History)

GK Quiz on History

1. The founder of Chola Kingdom was____________
a) Rajendra II
b) Vijayalaya
c) Rajaraja Chola
d) Rajendra I

Click here to View Answer
Answer b) Vijayalaya.

2. __________________ is the oldest of the four Vedas and it consists of 1028 hymns.
a) The Rig Veda
b) The Yajur Veda
c) The Sama Veda
d) The Atharva Veda

Click here to View Answer
Answer a) The Rig Veda.

3. ________________was the first ruler of Haryanka dynasty.
a) Udayabhadra
b) Ajatashatru
c) Nagadasaka
d) Bimbisara

Click here to View Answer
Answer d) Bimbisara.

4. ________________is a set of melody for singing during sacrifices.
a) The Rig Veda
b) The Yajur Veda
c) The Sama Veda
d) The Atharva Veda

Click here to View Answer
Answer c) The Sama Veda.

5. The Buddhism spread over worldwide due to the missionaries activities of ______________.
a) Emperor Ashoka
b) Emperor Mahavira
c) Emperor Udayabhadra
d) Emperor Chandragupta Maurya

Click here to View Answer
Answer a) Emperor Ashoka.

6. Pallava was a pastoral tribe who ruled the southern parts of India.They established their capital at___________________
a) Tanjore
b) Kanchi
c) Trichi
d) Madura

Click here to View Answer
Answer b) Kanchi.

7. __________________contains details of rituals of worship.
a) The Rig Veda
b) The Yajur Veda
c) The Sama Veda
d) The Atharva Veda

Click here to View Answer
Answer d) The Atharva Veda.

8. Last ruler of Nanda dynasty was __________________.
a) Mahapadmananda
b) Vishwananda
c) Dhanananda
d) Aryananda

Click here to View Answer
Answer c) Dhanananda.

9. _________________was the first Mughal Emperor of India.
a) Babur
b) Rana Sanga
c) Humayun
d) Sultan Nusrat Shah

Click here to View Answer
Answer a) Babur.

10. ___________________ founded the Maurya Empire with the help of Chanakya.
a) Bindusara
b) Chandragupta Maurya
c) Brihadratha
d) Asoka

Click here to View Answer
Answer b) Chandragupta Maurya.

About the author

mohamed

Leave a Comment