GK Quiz – 190 (Indian History)

GK Quiz on Indian History

1. Jainism was founded by ____________
a) Siddhartha
b) Mahavira
c) Rishabha
d) Parshva

Click here to View Answer
Answer c) Rishabha.

2. Gautam Buddha died at ____________
a) Gaya
b) Sarnath
c) Lumbini
d) Kushinagar

Click here to View Answer
Answer d) Kushinagar.

3. The capital of Bimbisara’s empire was _____________
a) Madra
b) Rajagriha
c) Vaishali
d) Pataliputra

Click here to View Answer
Answer b) Rajagriha.

4. The author of Indica is ____________
a) Alexander
b) Kautilya
c) Sleucus
d) Megasthenes

Click here to View Answer
Answer d) Megasthenes.

5. The first of the Non-Ksatriya dynasties is _______________
a) Richavi dynasty
b) Rasunaga dynasty
c) Nanda dynasty
d) Haryanka dynasty

Click here to View Answer
Answer c) Nanda dynasty.

6. The first Jain council was held at ____________
a) Bharani
b) Kudagram
c) Pataliputra
d) Pava

Click here to View Answer
Answer c) Pataliputra.

7. Alexander invaded India in ____________
a) 335 BC
b) 320 BC
c) 326 BC
d) 332 BC

Click here to View Answer
Answer c) 326 BC.

8. Buddacharitha was written by _____________
a) Vasumitran
b) Aswashghosha
c) Charaka
d) Patanjali

Click here to View Answer
Answer b) Aswashghosha.

9. The Nandas were overthrown by ____________
a) Pandiyans
b) Ajatashatru
c) Cholas
d) Chandragupta maurya

Click here to View Answer
Answer d) Chandragupta maurya.

10. Vikramatidya was the title taken by ________
a) Chitraragupta
b) Chandragupta I
c) Vengadagupta
d) Chandragupta II

Click here to View Answer
Answer d) Chandragupta II.

About the author

mohamed

Leave a Comment