GK Quiz – 189 (Basic Physics)

GK Quiz – Basic Physics

1. The Law of electrolytic dissociation was given by
a) Anrico Fermi
b) Sir J S Fleming
c) Faraday
d) Albert Einstein

Click here to View Answer
Answer c) Faraday.

2. Who is associated with wireless telegram?
a) Max Planc
b) Marconi
c) John Dalton
d) Mandeleev

Click here to View Answer
Answer b) Marconi.

3. J Harrison and A Catlin were the inventors of _________.
a) Revolver
b) Safety Pin
c) Printing Press
d) Refrigerator

Click here to View Answer
Answer d) Refrigerator.

4. __________ is used to measure the pitch of the sound.
a) Sonometer
b) Tonometer
c) Udometer
d) Ucometer

Click here to View Answer
Answer b) Tonometer.

5. ________ is used to examine the internal parts of the body.
a) Electroscope
b) Microscope
c) Angiogram
d) Endoscope

Click here to View Answer
Answer d) Endoscope.

6. ___________ is used to measure the depth of the ocean.
a) Fluxmeter
b) Galvanometer
c) Fathometer
d) Kymograph

Click here to View Answer
Answer c) Fathometer.

7. The scientist behind the discovery of Radioactivity was ________.
a) JJ Thomson
b) Madam Curie
c) Henry Becquerel
d) Max Planck

Click here to View Answer
Answer c) Henry Becquerel.

8. Udometer is used as
a) Temperature measuring device
b) Rain Gauge
c) Recorder of vibrations in earth
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Rain Gauge.

9. Which of the following measures Blood Pressure?
a) Nephetometer
b) Pyrometer
c) Sphygmometer
d) Pyknometer

Click here to View Answer
Answer c) Sphygmometer.

10. ____________ is used as a charged particle accelerator which can accelerate charged particles to high energies.
a) Dextron
b) Fluxtron
c) Cyclotron
d) Dimitron

Click here to View Answer
Answer c) Cyclotron

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment