GK Quiz – 184 (Environmental Science)

GK Quiz on Environmental Science

1. Limnology is the study of
a) Oceans
b) Minerals
c) Inland Waters
d) Micro Organisms in Soils

Click here to View Answer
Answer c) Inland Waters. It covers the biological, chemical, physical, geological, and other attributes of all inland waters. The term limnology was coined by François-Alphonse Forel (1841–1912) who established the field with his studies of Lake Geneva.

2. The Santa Barbara oil spill is associated with which country?
a) Russia
b) China
c) Australia
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. The Santa Barbara oil spill occurred in January and February 1969 in the Santa Barbara Channel, near the city of Santa Barbara in Southern California. The spill had a significant impact on marine life in the Channel, killing an estimated 3,500 sea birds,[2] as well as marine animals such as dolphins, elephant seals, and sea lions.

3. Silent Spring is an environmental science book written by ___________.
a) Rachel Carson
b) Simon Kerton
c) Mathew Giselda
d) Carlos Lewis

Click here to View Answer
Answer a) Rachel Carson. The book documented the detrimental effects on the environment—particularly on birds—of the indiscriminate use of pesticides. Silent Spring was met with fierce opposition by chemical companies, but it spurred a reversal in national pesticide policy, led to a nationwide ban on DDT for agricultural uses in USA.

4. Who is the chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change or IPCC?
a) Ban ki Moon
b) Chritine Lagarde
c) Hoesung Lee
d) Kim Jin Kun

Click here to View Answer
Answer c) Hoesung Lee. IPCC is a scientific intergovernmental body under the auspices of the United Nations. The 2007 Nobel Peace Prize was shared, in two equal parts, between the IPCC and Al Gore.

5. The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED) or The Earth Summit was held in
a) Moscow
b) Paris
c) Rio de Janeiro
d) Beijing

Click here to View Answer
Answer c) Rio de Janeiro. It was a major United Nations conference held in Rio de Janeiro from 3 to 14 June 1992.In 2012, the United Nations Conference on Sustainable Development was also held in Rio, and is also commonly called Rio+20 or Rio Earth Summit 2012.

6. Which of the following is TRUE regarding Actinides?
a) Actinide series encompasses the 15 metallic chemical elements with atomic numbers from 89 to 103
b) All actinides are radioactive and release energy upon radioactive decay
c) Naturally occurring uranium and thorium, and synthetically produced plutonium are the most abundant actinides on Earth
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above.

7. In 2011, _________ became the first signatory to announce its withdrawal from the Kyoto Protocol.
a) Germany
b) Canada
c) Italy
d) Norway

Click here to View Answer
Answer b) Canada.

8. _________ is the natural interconnection of food chains and generally a graphical representation (usually an image) of what-eats-what in an ecological community.
a) Food Pyramid
b) Food Path
c) Food Circle
d) Food Web

Click here to View Answer
Answer d) Food Web. Another name for food web is a consumer-resource system. Charles Elton pioneered the concept of food cycles, food chains, and food size in his classical 1927 book “Animal Ecology”.

9. _________ is the scientific analysis and study of interactions among organisms and their environment.
a) Pathology
b) Ecology
c) Habitology
d) Bio-Geography

Click here to View Answer
Answer b) Ecology. The word “ecology” was coined in 1866 by the German scientist Ernst Haeckel (1834–1919).

10. Who is considered as the “Father of Indian Ecology”?
a) Rex N Olinares
b) Ramdeo Misra
c) Krishna Kant Patnaik
d) Ernst Mayr

Click here to View Answer
Answer b) Ramdeo Misra. Misra founded, jointly with late G. S. Puri, the International Society for Tropical Ecology in 1956, and its international journal, Tropical Ecology, which began publication in 1960. Misra founded the National Institute of Ecology and the International Journal of Ecology and Environmental Sciences.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

1 Comment

Leave a Comment