GK Quiz – 183 (Biology)

GK Quiz

1. The study of flower and flowering plants is known as
a) Bryology
b) Arthology
c) Anthology
d) Angiology

Click here to View Answer
Answer c) Anthology.

2. Which of the following is True?
a) Theophrastus is known as Father of Botany
b) Aristotle is known as Father of Zoology
c) Agrostology is study of Grass
d) All are True

Click here to View Answer
Answer d) All are True.

3. The study of factors connected with the improvement of Human Race is called
a) Evolution
b) Eugenics
c) Euthenics
d) Etiology

Click here to View Answer
Answer b) Eugenics

4. Gerontology is the study of
a) Skin
b) Ageing
c) Grape Wine
d) Liver

Click here to View Answer
Answer b) Ageing

5. Saurology is the study of
a) Snakes
b) Fossils
c) Lizards
d) Arteries and Veins

Click here to View Answer
Answer c) Lizards

6. Which of the following is True?
a) Longest cell is Neuron
b) Schilden and Schwan established Cell Theory
c) The word “Cell” was coined by Robert Hooke
d) All are True

Click here to View Answer
Answer d) All are True.

7. Which of the following is True?
a) Ribosome – Palade
b) Lysosome – De Duve
c) Centrosome – Boveri
d) All are True

Click here to View Answer
Answer d) All are True. These cell structures are discovered by these scientists.

8. __________ is known as the Kitchen of the Cell?
a) Vacoule
b) Nucleus
c) Chloroplast
d) Golgi Body

Click here to View Answer
Answer c) Chloroplast.

9. Find the wrong one.
a) Cell wall is present in Animal Cell
b) Plastid is present in Animal cell
c) Centromeres is present in Plant Cell
d) All are flase

Click here to View Answer
Answer d) All are flase.

10. A Bead like structure found on Chromosome is called
a) Nucleus
b) Gene
c) Leucoplast
d) Chromoplast

Click here to View Answer
Answer b) Gene.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment