GK Quiz – 181 (Basic Geography)

GK QUIZ

1. The study of the composition, structure, and history of rocks forming the crust of the earth is known as
a) Phenology
b) Petrology
c) Seismology
d) Topology

Click here to View Answer
Answer b) Petrology.

2. Instrument used for measuting the humidity of atmosphere is known as
a) Phytogeometer
b) Planimeter
c) Psychrometer
d) Planometer

Click here to View Answer
Answer c) Psychrometer.

3. What is Reg?
a) Iceberg
b) A sandy desert
c) A stony desert
d) A thick forest

Click here to View Answer
Answer c) A stony desert

4. Viticulture is associated with the study of
a) Fruits
b) Honey
c) Grape Wine
d) Sleep

Click here to View Answer
Answer c) Grape Wine.

5. A point in the celestial sphere vertically above one’s head is known as
a) Zodiac
b) Zedith
c) Yazoo
d) Willy Willy

Click here to View Answer
Answer b) Zedith

6. A science dealing with the effects of seasonal changes upon plant and animal life is known as _______.
a) Permalogy
b) Phenology
c) Pedology
d) Retrology

Click here to View Answer
Answer b) Phenology.

7. Name the instrument which is used for measuring distances on a map?
a) Opisometer
b) Odisometer
c) Onisometer
d) Okisometer

Click here to View Answer
Answer a) Opisometer

8. What is Erg?
a) A huge iceberg
b) A sandy desert
c) A stony desert
d) Plains with fertile soil

Click here to View Answer
Answer b) A sandy desert.

9. Erosion due to the action of snow is called
a) Illuviation
b) Nivation
c) Nomadition
d) Isoplethation

Click here to View Answer
Answer b) Nivation.

10. The grasslands of Australia are called as
a) Blizzard
b) Bog
c) Downs
d) Bora

Click here to View Answer
Answer c) Downs

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment