GK Quiz – 177 (Modern History)

GK Quiz –  Modern History

1. Who played a major role behind the banning of Sati pratha?
a) Swami Vivekananda
b) Mahathma Gandhi
c) Raja Ram Mohan Roy
d) Biju Raman

Click here to View Answer
Answer c) Raja Ram Mohan Roy

2. Who established the “Atmiya Sabha”?
a) Raja Ram Mohan Roy
b) Narmadha Devi
c) Yashodabai
d) Vinoba Bhave

Click here to View Answer
Answer a) Raja Ram Mohan Roy

3. What was Swami Vivekananda’s original name?
a) Narendranath Dutta
b) Harishankar Dutta
c) Dhamodharan
d) Sathya Nath

Click here to View Answer
Answer a) Narendranath Dutta

4. When did Swami Vivekananda delivered the famous Chicago Address?
a) 4th July 1896
b) 11th September 1893
c) 26th January 1898
d) 26th January 1901

Click here to View Answer
Answer b) 11th September 1893

5. Fill in the blank to complete this famous quote by the Swami Vivekananda: ” ______, awake and stop not till the goal is reached”.
a) Stand Up
b) Countrymen
c) Arise
d) Young of the World

Click here to View Answer
Answer c) Arise

6. Where did Maharishi Dayanand Swami born?
a) Tankara (South Gujrat)
b) Kanchala
c) Thiruvenkata nagar
d) Bhachala

Click here to View Answer
Answer a) Tankara (South Gujrat)

7. Who was the founder of Arya Samaj?
a) Raja Ram Mohan Roy
b) Swami Dayananda Saraswati
c) Swami Vivekananda
d) Sri Ramakrishna Paramahamsa

Click here to View Answer
Answer b) Swami Dayananda Saraswati

8. The book Upakramanika was written by ________
a) Keshavaya
b) Ishwar Chandra Vidyasagar
c) Devanantha
d) Diskhithar

Click here to View Answer
Answer b) Ishwar Chandra Vidyasagar

9. Jyotiba Phule was one of the prominent ______ of the 19th century India.
a) Scientists
b) Politicians
c) Economists
d) Social reformers

Click here to View Answer
Answer d) Social Reformers

10. Who is the founder of Satyashodhak Samaj?
a) Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar
b) Jyotirao Phule
c) Chitra Subhu
d) Ramakrishna

Click here to View Answer
Answer b) Jyotirao Phule

11. Which service did Bhimrao Ambedkar joined?
a) Indian Civil Service
b) Baroda Public Service
c) Indian Foreign Service
d) Punjab Public Service

Click here to View Answer
Answer b) Baroda Public Service

12. What was Bhimrao Ambedkar’s portfolio in Indian government?
a) Home
b) Finance
c) Law
d) Defence

Click here to View Answer
Answer c) Law

13. Baba Amte is known for which of the following social work?
a) Work for Poor and homeless people
b) Work To Save Ganga
c) Work for Leprosy Patients
d) Work for Landless laborers

Click here to View Answer
Answer c) Work for Leprosy Patients

14. The Bhoodan-Gramdan movement was initiated by _______
a) Mother Teresa
b) Vinoba Bhave
c) Swami Vivekanada
d) Jyotiba Phule

Click here to View Answer
Answer b) Vinoba Bhave

15. Mother Teresa was born in ______
a) India
b) Spain
c) Albania
d) Macedonia

Click here to View Answer
Answer d) Macedonia

About the author

A Moorthy

Leave a Comment