GK Quiz – 176 (Modern History)

GK Quiz – Indian History

1. The iron man of India is ______
a) Jawaharlal Nehru
b) Nethaji Subhash Chandrabose
c) Sardar Vallabhbhai Patel
d) Rajendra Prasad

Click here to View Answer
Answer c) Sardar Vallabhbhai Patel

2. The Slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it” was given by _______
a) Ram Prasad Bismil
b) Vallabhbhai Patel
c) Bhagat Singh
d) Bal Gangadhar Tilak

Click here to View Answer
Answer d) Bal Gangadhar Tilak

3. Who was the important member of Hindustan Republican Association that was involved in Kakori train dacoity?
a) Ram Prasad Bismil
b) Bhagat Singh
c) Ashfaqulla Khan
d) Bal Gangadhar Tilak

Click here to View Answer
Answer a) Ram Prasad Bismil

4. Who was the founder of Hindustan Socialist republican Association?
a) Gopal Krishna Gokhale
b) Bhagat Singh
c) Maulana Abul Kalam Azad
d) Madame Cama

Click here to View Answer
Answer b) Bhagat Singh

5. Bagha Jatin is also kanown as ________
a) Jawaharlal Nehru
b) Jatin Banerjee
c) Khudiram Bose
d) Ram Prasad Bismil

Click here to View Answer
Answer b) Jatin Banerjee

6. The slogan- “Delhi Chalo” was raised by _______
a) Gopal Krishna Gokhale
b) Maulana Abul Kalam Azad
c) Jawaharlal Nehru
d) Subhash Chandra Bose

Click here to View Answer
Answer d) Subhash Chandra Bose

7. The first prime minister of free India ______
a) Gandhiji
b) Jawaharlal Nehru
c) Rajendra prasad
d) Krishnasamy

Click here to View Answer
Answer b) Jawaharlal Nehru

8. Who opposed the entry of the extremists in the Congress?
a) Gopal Krishna Gokhale
b) Jawaharlal Nehru
c) Bhagath Singh
d) Ravishankar Iyer

Click here to View Answer
Answer a) Gopal Krishna Gokhale

9. Who was the first Education Minister of Independent India? 
a) Jawaharlal Nehru
b) Vallabhai patel
c) A P J Abdul Kalam
d) Maulana Abul Kalam Azad

Click here to View Answer
Answer d) Maulana Abul Kalam Azad

10. Who was thevfamous one of the trios-Bal, Pal and Lal?
a) Bhagat Singh
b) Khudiram Bose
c) Bal Gangadhar Tilak
d) Vallabhbhai Patel

Click here to View Answer
Answer c) Bal Gangadhar Tilak

11. Who promoted the cause of Indian freedom movement outside India?
a) Bhikaiji Cama
b) Madame Cama
c) Kishore lal
d) Rabindranath tagore

Click here to View Answer
Answer b) Madame Cama

12. Who was elected as the President of Congress in youngest age?
a) Abdul kalam
b) Rajiv Gandhi
c) Maulana Abul Kalam Azad
d) Mahatma gandhi

Click here to View Answer
Answer c) Maulana Abul Kalam Azad

13. Who was the political Guru of Mahatma Gandhi?
a) Madame Cama
b) Maulana Abul Kalam Azad
c) Ravishankar Iyer
d) Gopal Krishna Gokhale

Click here to View Answer
Answer d) Gopal Krishna Gokhale

14. Who was the author of the famous book “Discovery of India”?
a) Rabindranath Tagore
b) Ameer Patel
c) Pandit Jawaharlal Nehru
d) Mahatma Gandhi

Click here to View Answer
Answer c) Pandit Jawaharlal Nehru

15. Who was the brave man who challenged the British rule at the age of nineteen?
a) Krishnamachaari
b) Khudiram Bose
c) Veerandra Babu
d) Bhagath Singh

Click here to View Answer
Answer b) Khudiram Bose

About the author

A Moorthy

Leave a Comment