General Knowledge Quiz – Set Thirty Three

Geography Quiz

1.Trade winds are found
a.Between equator and 30 latitude
b.Between 30 and 60 latitude
c.Between pole and 60 latitude
d.Between pole and 30 latitude

View Answer
Answer a.Between equator and 30 latitude

2.Horse latitude is located
a.at 30
b.at 60
c.Between 30 and 60
d.Between equator and 30

View Answer
Answer a.at 30

3.Radiosonde is used to study
a.earth’s albedo at surface
b.atmospheric moisture content
c.upper atmospheres conditions
d.estimate pollutants in air

View Answer
Answer c.upper atmosphere conditions

4.Meteorology is the study of
a.rainfall over a regions
b.dynamics of the atmosphere
c.temperature changes in atmosphere
d.humidity levels in atmosphere

View Answer
Answer b.Dynamics of the atmosphere

5.Environment day is celebrated each year on
a.23 march
b.5 june
c.5 january
d.23 july

View Answer
Answer b.5 june

6.Which state has the maximum area under forest cover
a.Kerala
b.Maharashtra
c.Madhya pradesh
d.Karnataka

View Answer
Answer c.Madhya pradesh

7.Crocodile breeding in captivity was initiated in which state?
a.West bengal
b.Bihar
c.Orissa
d.Madhya pradesh

View Answer
Answer c.Orissa

8.Indian Board for wildlife was constituted in
a.1972
b.1948
c.1952
d.1977

View Answer
Answer c.1952

9.The first Indian Biosphere Reserve was
a.Sunderbans
b.Nanda devi
c.Nilgiri
d.Kaziranga

View Answer
Answer c.Nilgiri

10.orans are sacred groves found in
a.Tamil nadu
b.Manipur
c.Rajasthan
d.Kerala

View Answer
Answer c.Rajasthan

About the author

A Moorthy

Leave a Comment