General Knowledge Quiz – Set Thirty Four

Geography quiz

1.India is considered under which regions in zoogeography
a.Palaerctic
b.Neotropical
c.Oriental
d.Ethopian

View Answer
Answer d) ethopian

2.Highest amount of nitrogen is fixed by which process
a.Lightning
b.Nitrification
c.Biological nitrogen fixation
d.Ammonification

View Answer
Answer c) Biological nitrogen fixation

3.GAIYA hypothesis was proposed by
a.Rachel carson
b.Hutchinson an brooker
c.sunderlal Bahuguna
d.James Lovelock and Lynn Margulis

View Answer
Answer d) James Lovelock and Lynn Margulis

4.Conifer forests are found in India
a.Western ghats
b.Eastern ghats
c.Himalayas
d.Indo-Gangetic plains

View Answer
Answer c) Himalayas

5.Bharatpur bird sanctuary is located in
a.Uttar pradesh
b.Madhya Pradesh
c.Haryana
d.Rajasthan

View Answer
Answer d) Rajasthan

6.Which group of algae can fix nitrogen?
a.Brown algae
b.Yellow algae
c.Yellow-green algae
d.Blue-green algae

View Answer
Answer d) Blue-green algae

7.Fronts are of _______ types
a.two
b.four
c.six
d.three

View Answer
Answer b) four

8.which animal was previously found in India
a.Dodo
b.Cheetah
c.Panda
d.Leopard

View Answer
Answer b) cheetah

9.In Hilly area the recommended forest area is
a.80%
b.33%
c.40%
d.60%

View Answer
Answer d) 60%

10.Eco Task force was first started in
a.Jammu kashmir
b.Rajasthan
c.Himachal
d.Uttar pradesh

View Answer
Answer d) Uttar pradesh

About the author

A Moorthy

Leave a Comment