General Knowledge Quiz – Set Thirty Two

1. The Mariana Trench is the World’s Deepest Trench with a depth of 11,033 meters. It is in
a) Indian Ocean
b) Pacific Ocean
c) Atlantic Ocean
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Pacific Ocean

2. Which of the following ocean is the busiest ocean for trade and commerce?
a) Indian Ocean
b) Atlantic Ocean
c) Pacific ocean
d) Arctic Ocean

Click to View Answer
Answer b) Atlantic Ocean

3. The Ocean with longest coastline is
a) Indian Ocean
b) Atlantic Ocean
c) Pacific ocean
d) Arctic Ocean

Click to View Answer
Answer b) Atlantic Ocean

4. Which of the following statements are true?
a) Indian Ocean is deeper than Atlantic Ocean
b) The Continental island Madagascar is in Indian Ocean
c) It is the only ocean named after a country
d) Java Trench is the deepest point in Indian Ocean
e) All are true

Click to View Answer
Answer e) All are True

5. Which of the following statements are True?
a) Arctic Ocean is the smallest of all the oceans
b) The North Pole is in the middle of the Arctic Ocean
c) It is the shallowest Ocean
d) All are true

Click to View Answer
Answer d) All are true

6. The currents flowing from tropical zones of lower altitudes to higher temperate and sub polar zones are called
a) Hot Currents
b) Cold Currents

Click to View Answer
Answer a) Hot Currents

7. The uppermost layer of Earth’s crust capable of supporting life is called
a) Lithosphere
b) Hydrosphere
c) Ionosphere
d) Mesosphere

Click to View Answer
Answer a) Lithosphere

8. Which of the following statements are false?
a) Torrid Zone is also referred to as Tropical Zone
b) The Earth spins North to South on its axis once in 24 hours approx
c) The Earth’s axis always remains pointed in same direction
d) The Longest latitude on the Earth is Equator

Click to View Answer
Answer b) The Earth spins North to South on its axis once in 24 hours approx. B is false, The earth spins West to East.

9. Pick out the True Statements.
a) Earth reaches its Perihelion on January 3rd
b) Earth reaches its Aphelion on July 4th
c) Summer Solstice – June 21st
d) Winter Solstice – December 22nd
e) Vernal Equinox – March 21st
f) Autumnal Equinox – September 23rd
g) All are True

Click to View Answer
Answer g) All are True

10. _________ is a place of Midnight sun, where Sun is continuously visible between May and July.
a) Denmark
b) Norway
c) Sweden
d) Ireland

Click to View Answer
Answer b) Norway

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment