General Knowledge Quiz – Set Thirty Eight

Geography quiz

1. These are ashgrey coloured soil. These are acidic in nature, infertile and are of limited value of agriculture.
a) Laterite soil
b) Black soil
c) Podzol soil
d) Red soil

View Answer
Answer c) Podzol soil

2. Laterite soil is found in _______ areas, mailnly in the equatorial regions. These are red-brown in colour.
a) Hot, humid
b) Cold
c) Humid
d) Desert

View Answer
Answer a) Hot, Humid

3. Prairie soil doesn’t have excess of calcium carbonate. Which crop mainly grown in this soil?

a) Wheat
b) Maize
c) Rice
d) Sugarcane

View Answer
Answer b) Maize

4. Chernozem soil is also known as _______
a) Prairie soil
b) Red soil
c) Black soil
d) Podzol soil

View Answer
Answer c) Black soil

5. Saline soil is mainly at steppes and is found not useful for ______
a) Farming
b) Irrigation
c) Agriculture
d) None

View Answer
Answer c) Agriculture

6. This soil is found in flood-prone areas where water drainage is much than in marshes and this soil also supports the quick growth of grasses
a) Meadow soil
b) Bog soil
c) Desert soil
d) Chest nut soil

View Answer
Answer d) chestnut soil

7. Tundra soil develops in very ______ climates
a) Hot
b) Humid
c) Cold
d) All of these above

View Answer
Answer c) cold

8. Soil is a complex phenomenon of _________
a) Weathering
b) Erosion of soil
c) Deposition of rock materials
d) All of the above

View Answer
Answer d) all of the above

9. It is characterized by low rainfall, high temperature and high evaporation. It is unleached and lacks humus matter
a) Podzol soil
b) Sand
c) Desert soil
d) Chestnut soil

View Answer
Answer c) desert soil

10. It is found in marshy areas of humid climate and gets saturated with water. this particular soil is studied as
a) Podzol soil
b) Desert soil
c) Bog soil
d) None

View Answer
Answer c) bog soil

About the author

A Moorthy

Leave a Comment