General Knowledge Quiz – Set 140

GK QUIZ

1. Foreign exchange Reserves of India are kept in the custody of ____?
a) Reserve Bank of India
b) World Bank
c) International Monetary Fund
d) Prime Minister Rahat Kosh

Click to View Answer
Answer a) Reserve Bank of India

2.State Bank of India started the Merchant Banking division in:
a) 1970
b) 1972
c) 1974
d) 1975

Click to View Answer
Answer b) 1972

3. Ruble is a currency of___?
a)Russia
b)Singapore
c)China
d)Bhutan

Click to View Answer
Answer a)Russia

4.Name of the first bank to receive approval for getting full bank licence in Singapore is:
a) Punjab National Bank
b) Syndicate Bank
c) State Bank of India
d) Axis Bank

Click to View Answer
Answer c) State Bank of India

5.”Rupiya” in our country was introduced by:
a) Akbar
b) Prithvi Raj Chouhan
c) Chandra GuptMoryaa
d) Sher Shah Suri

Click to View Answer
Answer d) Sher Shah Suri

6.Who has written the book “Neither a Hawk nor a Dove”?
a)Kalyana Malla
b)Daniel A Bell
c)Khurshid M Kasuri
d)Gerald Posner

Click to View Answer
Answer c)Khurshid M Kasuri

7. Father of Biodiversity___?
a)Thomas Edison
b)Anderson
c)EO Wilson
d)R Mishra

Click to View Answer
Answer c)EO Wilson

8.Ngultrum is a currency of___?
a)Russia
b)Singapore
c)China
d)Bhutan

Click to View Answer
Answer d) Bhutan

9.The headquarters of “International Court of Justice”?
a)Hague
b)Lyon
c)Bern
d)Rome

Click to View Answer
Answer a)Hague

10.”World Intellectual Property Organisation” has its headquarters at ___?
a)Washington D.C
b)Geneva
c)London
d)New York

Click to View Answer
Answer b)Geneva

11.Who has written the book ’37 Bridges and other stories’?
a)Kalyana Malla
b)Aamer Hussein
c)Hindol Sengupta
d)Alexander Dumas

Click to View Answer
Answer b) Aamer Hussein

12.Who is father of Surgery ?
a)Sushruta
b)Anderson
c)EO Wilson
d)R Mishra

Click to View Answer
Answer a) Sushruta

13.’Lal Bahadur Shastri Stadium’ is located in ?
a)Karnataka
b)Mumbai
c)Hyderabad
d)Goa

Click to View Answer
Answer c) Hyderabad

14.”Rajiv Gandhi Port Silver Jubilee Stadium” is located in ?
a)Karnataka
b)Vishakhapatnam
c)Andaman and Nicobar Island
d)Uttar Pradesh

Click to View Answer
Answer b) Vishakhapatnam

15.”Haffkine Institute ” is located in ?
a)Karnataka
b)Vishakhapatnam
c)Andaman and Nicobar Island
d)Mumbai

Click to View Answer
Answer d) Mumbai

About the author

A Moorthy

Leave a Comment