General Knowledge Quiz – Set 136

GK QUIZ
1.Name of first Space Tourist of India ?
a)N.S.Vikrant
b)Santosh George
c)I.K.Bajaj
d)Bhanu Athaiya

Click to View Answer
Answer b) Santosh George

2.Who wrote the famous book – ‘Crime and Punishment’?
a)T.N.Kaul
b)J.R.D. Tata
c)Khushwant Singh
d)Dostoevsky

Click to View Answer
Answer d) Dostoevsky

3.Indian Air Force Day is observed on:
a)18th October
b)8th September
c)8th October
d)18th September

Click to View Answer
Answer c) 8th October

4.National Bank for Agricultural and Rural Development(NABARD) was established in:
a) 1982 under act of parliament
b) 1985 under act of parliament
c) 1988 under act of parliament
d) None of these

Click to View Answer
Answer a) 1982 under act of parliament

5. LIC was established in which year:
a) 1956
b) 1965
c) 1977
d) None of these

Click to View Answer
Answer (a) 1956

6.FCCB stands for:
a) Finance and Currency Controller Board
b) Foreign Currency Convertible Bond
c) Foreign Collection for Cash Board
d) None of these

Click to View Answer
Answer b) Foreign Currency Convertible Bond

7. Father of Polio Vaccine___?
a)Thomas Edison
b)Peter-De-Cresenji
c)Jonas Salk
d)R Mishra

Click to View Answer
Answer c) Jonas Salk

8.Father of Modern Genetics ?
a)Thomas Edison
b)Peter-De-Cresenji
c)TH Morgan
d)None of these

Click to View Answer
Answer c) TH Morgan
9.The headquarters of “International Renewable Energy Agency”?
a)Abu Dhabi(UAE)
b)Paris
c)Madrid
d)Rome
Click to View Answer
Answer a) Abu Dhabi(UAE)

10.”World Tourism Organisation” has its headquarters at ___?
a)Vienna
b)Geneva
c)Madrid
d)New York

Click to View Answer
Answer c) Madrid (Spain)

11.Who has written the book ‘Recasting India’?
a)Kalyana Malla
b)Lt. Gen. Dipendra Singh
c)Hindol Sengupta
d)Lt. Gen. S. C. Sardeshpande

Click to View Answer
Answer c) Hindol Sengupta

12.Who has written the book ‘Suleiman Charita’?
a)Kalyana Malla
b)Lt. Gen. Dipendra Singh
c)M. J. Akbar
d)Lt. Gen. S. C. Sardeshpande

Click to View Answer
Answer a) Kalyana Malla

13.Salim Ali Bird Sanctuary is located in ?
a)Karnataka
b)Jharkhand
c)Haryana
d)Goa

Click to View Answer
Answer d) Goa

14.Hazaribag National Park is located in ?
a)Karnataka
b)Jharkhand
c)Gujarat
d)Uttar Pradesh

Click to View Answer
Answer b) Jharkhand

15.EXIM means:
a) Export and Import Bank of India
b) Exchange in Monetary Transaction
c) Export in Monetary Transaction
d) None of these

Click to View Answer
Answer a) Export and Import Bank of India

About the author

A Moorthy

Leave a Comment