General Knowledge Quiz – Set Seventy Six

1. Which line separates the Pakistan and Afghanistan?
a) Durand Line
b) Radcliffe line
c) McMohan Line
d) Marginal Line

View Answer With Explanation
Answer a) Durand Line. Durand Line is the line demarcating the boundaries of Pakistan and Afghanistan. It was drawn up in 1896 by Sir Mortimer Durand

2. _________ is the border between Poland and Germany
a) Durand Line
b) Order-Neisse Line
c) McMohan Line
d) Hindenburg Line

View Answer With Explanation
Answer b) Order- Neisse Line.Sunitha Tomar. Order-Neisse Line is the border between Poland and Germany, running along the Order and Neisse rivers, adopted at the Poland Conference (Aug 1945) after World War II

3. Which line demarcating the boundary between India and Pakistan?
a) Durand Line
b) Order-Neisse Line
c) Radcliffe Line
d) Hindenburg Line

View Answer With Explanation
Answer b) Radcliffe Line. The Radcliffe Line was published on 17 August 1947 as a boundary demarcation line between India and Pakistan upon the Partition of India. It was named after its architect, Sir Cyril Radcliffe, who, as chairman of the Border Commissions, was charged with equitably dividing 175,000 square miles (450,000 km2) of territory with 88 million people

4. Which line divides Bosnia and Herzegovina into two entities?
a) Durand Line
b) Inter-Entity Border Line
c) McMohan Line
d) Hindenburg Line

View Answer With Explanation
Answer b) Inter Entity Border Line. IEBL, divides Bosnia and Herzegovina into two entities, the Republika Srpska and the Federation of Bosnia and Herzegovina. The total length of the Inter-Entity Boundary Line is 1,080 km

5. Which line defined the boundary between North Vietnam and South Vietnam before two were united?
a) 17th Parallel
b) 26th parallel
c) 39th Parallel
d) 49th Parallel

View Answer With Explanation
Answer a) 17th Parallel.17th Parallel defined the boundary between North Vietnam and South Vietnam before two were united

6. Which is the boundary between USA and Canada?
a) 17th Parallel
b) 26th parallel
c) 39th Parallel
d) 49th Parallel

View Answer With Explanation
Answer d) 49th Parallel. 49th Parallel is the boundary between USA and Canada

7. Which line is the halfway point between the Equator and the North Pole?
a) 45th Parallel
b) 26th parallel
c) 39th Parallel
d) 49th Parallel

View Answer With Explanation
Answer a) 45th Parallel. 45th Parallel north is often the halfway point between the Equator and the North Pole. The 45th parallel makes up most of the boundary between Montana and Wyoming

8. Which is a line of demarcation between four states in the United State?
a) Mason-Dixon Line
b) 26th parallel
c) 39th Parallel
d) 49th Parallel

View Answer With Explanation
Answer a) Mason Dixon Line. Mason-Dixon Line is a line of demarcation between four states in the United States

9. Which is the parallel of latitude which separates North Korea and South Korea?
a) Mason-Dixon Line
b) 26th parallel
c) 38th Parallel
d) 49th Parallel

View Answer With Explanation
Answer c) 38th Parallel.38th Parallel is the parallel of latitude which separates North Korea and South Korea

10. Line of Control divides _______ between India and Pakistan.
a) Kashmir
b) Manipur
c) Jammu
d) Delhi

View Answer With Explanation
Answer a) Kasmir.It divides Kashmir between India and Pakistan

About the author

A Moorthy

Leave a Comment