General Awareness Questions & Answers | July 12 2020

General Awareness Questions & Answers | July 12 2020

General Awareness Questions & Answers

Practice with static General Awareness Questions & Answers for competitive exams.

 


1. The Federal System in India is based on the model of which country?
a) Canada
b) UK
c) America
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) Canada.

2. What is the minimum age to be appointed as the Chief Minister of a state?
a) 25 years
b) 30 years
c) 35 years
d) 18 years

Click here to View Answer
Answer a) 25 years.

3. Who determines the salary and allowances of the Chief Minister?
a) Governor
b) State Legislature
c) President
d) Parliament

Click here to View Answer
Answer b) State Legislature.

4. The Advocate General of the State is responsible to whom?
a) Governor
b) Chief Minister
c) Speaker of the Assembly
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Governor.

5. Which one of the following waves are used by the common TV remote control?
a) Radio waves
b) Lasers
c) Infrared waves
d) Ultrasonic waves

Click here to View Answer
Answer c) Infrared waves.

6. Honey is sweeter than cane sugar or corn syrup. Which one of the following carbon sugars is responsible for this?
a) Dextrose
b) Levulose
c) Sucrose
d) Fructose

Click here to View Answer
Answer b) Levulose.

7. What is the shedding of flowers, leaves and fruits followed by formation of scar tissue in a plant called?
a) Abscission
b) Abscisic acid
c) Deciduous
d) Mitosis

Click here to View Answer
Answer a) Abscission.

8. A group of glands which produce various hormones is called_________.
a) Respiratory system
b) Excretion
c) Endocrine system
d) Central nervous system

Click here to View Answer
Answer c) Endocrine system.

9. What is ploughing and cultivating the land called?
a) Irrigation
b) Domestication
c) Tilling
d) Weeding

Click here to View Answer
Answer c) Tilling.

10. Which one of the following bacteria present in the soil produces a peculiar smell if it rains on perched soil?
a) Streptomycetes
b) Staphymycetes
c) Diplomycetes
d) Micrococcus

Click here to View Answer
Answer a) Streptomycetes.

Leave a Comment