General Awareness Questions & Answers | July 07 2020

General Awareness Questions & Answers | July 07 2020


General Awareness Questions & Answers | July 07 2020

1. In India, how many banks are nationalised?
a) 04
b) 14
c) 11
d) 19

Click here to View Answer
Answer d) 19.

2. Which among the following state has the lowest birth rate?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala.

3. Which railway station has become the first in India to get Wi-Fi facility from Indian railways?
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer a) Bengaluru.

4. The Education system in India consist of primaily ___________ levels.
a) 3
b) 5
c) 6
d) 10

Click here to View Answer
Answer c) 6.

5. Which of the following approaches national income from the distribution method?
a) Product method
b) Income method
c) Expenditure method
d) Finance method

Click here to View Answer
Answer b) Income method.

6. Which of the following country has highest Human Development Index Value?
a) Italy
b) Spain
c) Norway
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Norway.

7. Find the odd one out.
a) Ways and Means Advance
b) Bancassurance
c) Rationing of credit
d) Open Market Operation

Click here to View Answer
Answer c) Rationing of credit.

8. In terms of population growth, the year 1951 is known as___________.
a) Year of Great divide
b) Year of Large divide
c) Year of small divide
d) Year of population explosion

Click here to View Answer
Answer c) year of small divide.

9. All costs that vary with output, together with the cost of administration are known as______________.
a) Prime cost
b) Oppurtunity cost
c) Secondary cost
d) liquidity cost

Click here to View Answer
Answer a) Prime cost.

10. Which of the following five year plan is also caled as “Gadgil Yojana”?
a) Second Five year plan
b) Third Five Year plan
c) Fifth five year plan
d) Ninth five year plan

Click here to View Answer
Answer b) Third five year plan.

Also Read –

GK Quiz on Cars with Answers

GK Quiz on Arunachal Pradesh

Leave a Comment