General Awareness Questions and Answers | August 17 2020

General Awareness Questions and Answers | August 17 2020

1. Which among the following states became the first one to launch an innovative Scheme FIR Aapke Dwar Yojana?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh.

2. Extension of the International boundaries of India along with their neighboring countries in ascending order are __________.
a) China, Bangladesh, Pakistan, Nepal
b) Nepal, Pakistan, China, Bangladesh
c) Nepal, Pakistan, Bangladesh, China
d) Pakistan, Nepal, China, Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Nepal, Pakistan, China, Bangladesh.

3. Out of the following which waterfall is not on river Narmada?
a) Kapildhara
b) Bhalkund
c) Dugdhdhara
d) Bheraghat

Click here to View Answer
Answer b) Bhalkund.

4. In 2019 which Indian short film won the Oscar?
a) Period-End of Sentence
b) Piper
c) Kamera
d) India’s Daughters

Click here to View Answer
Answer a) Period-End of Sentence.

5. What is the name of World’s largest Health Care Scheme launched by Government of India in 2018?
a) Deendayal Chalit Hospital Yojna
b) Aam Admi Bima Yojna
c) Arunima Yojna
d) Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna

Click here to View Answer
Answer d) Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna .

6. In human body percentage of which element is highest?
a) Hydrogen
b) Nitrogen
c) Carbon
d) Oxygen

Click here to View Answer
Answer d) Oxygen.

7. Who was the father of Indian Space Programme?
a) Dr. Vikram Ambalal Sarabhai
b) Dr. Satish Dhawan
c) Dr. Homi J. Bhabha
d) Dr. Krishnaswami Kasturirangan

Click here to View Answer
Answer a) Dr. Vikram Ambalal Sarabhai.

8. ___________is a way to quickly access a favorite website by saving it in your browser.
a) Cookie
b) Bookmark
c) Blog
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Bookmark.

9. Web Crawler is also known as __________.
a) Link Directory
b) Search Optimizer
c) Web Spider
d) Web Manager

Click here to View Answer
Answer c) Web Spider.

10. Bing is a web search engine owned and operated by___________.
a) Microsoft
b) Yahoo
c) Alphabet Inc.
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer a) Microsoft.

Leave a Comment