English Quiz ( Word Usage) for SBI | IBPS – Set 387

English Quiz ( Word Usage) for SBI | IBPS – Set 387

Directions(1-10) – In each of the following questions, a word has been used in sentences in three different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

1.Rescue
a) Dean was seated on the step of a rescue vehicle when Lydia was pulled up to the road.
b) The fireman grabbed his ladder and rescue a cat that had was stuck at the top of a tree.
c) He had twenty assassins to rescue and countless souls waiting to be claimed.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer b) The fireman grabbed his ladder and rescue a cat that had was stuck at the top of a tree.
Replace ‘rescue’ by ‘rescued’.

2.Dogmatic
a) Consequently the modern mission movement has been partly aresult of the decline of Calvinistic dogmatism.
b) Even those Hippocratic treatises which inveigh against Presocratic dogmatism are themselves just as dogmatic where their own pet theories are concerned.
c) After drinking a bit too much at the party, Henry’s father became quite dogmatism about his feelings on the economy.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer c) After drinking a bit too much at the party, Henry’s father became quite dogmatism about his feelings on the economy.
Replace ‘dogmatism’ by ‘dogmatic’.

3.Toss
a) He had to toss up between paying the rent or buying food.
b) The boy’s father toss a ball toward him right as he swung the bat.
c) With a toss of his head and a few hard gulps, Bob finished the last of his beer.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer b) The boy’s father toss a ball toward him right as he swung the bat.
Replace ‘ toss’ by tossed’.

4.Compelled
a) Children could be compelled to work on the farm,effectively denying them schooling.
b) How can we compel young people to stay in school when we are not teaching them information that will change their lives?
c)Local housing authorities have been compelled by the housing crisis to make offers of sub-standard accommodation.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer d) All are correct

5. Urge
a) I felt a sudden urge to smash the teapot against the wall.
b) Catherine had an ulterior motive when she urge her father to buy a new car. She hoped that she’d be able to drive it herself.
c) I feel rather specially concerned about them because some of those men about whom we are speaking to-day were recruited at my urgent request.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer b) Catherine had an ulterior motive when she urge her father to buy a new car. She hoped that she’d be able to drive it herself.
Replace ‘urge’ by ‘urged’

6.acquaint
a) He is not a friend, but an acquaintance.
b) We should acquaint ourselves with the facts.
c) She acquaint us with the new regulation.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer c) She acquaint us with the new regulation.
Replace ‘acquaint’ by ‘acquainted’.

7.Excellence
a) The train connections at this station are excellence.
b) I consider him to be an excellent teacher.
c) In other words, information was being transmitted almost by osmosis, encouraging the pursuit of excellence.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer a) The train connections at this station are excellence.
Replace ‘ excellence’ by ‘excellent’

8.Perch
a) Many house swallows perch themselves on the roof of the house.
b) The large yellow house was perched atop a sharp incline of rocks leading down to the beach.
c) He sat down on the bottom step to the basement and she perch next to him.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer c) He sat down on the bottom step to the basement and she perch next to him.
Replace ‘perch’ by ‘perched’.

9.Cogency
a) Because he was able to retain his cogency, the politician was able to make his point to the crowd.
b) That’s the sort of space Blake needs to develop his ideas exhaustively with cogency and imagination.
c) If this post lacks my usual cogency and clarity, let me know.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer d) All are correct

10.Luck
a) The lottery winner gained his fortune strictly by luckily since he didn’t even pick his ticket numbers.
b) See a pin and pick it up, all the day you’ll have good luck; see a pin and let it lie, bad luck you’ll have all day.
c) We owe part of our success to luck.
d) All are correct

Click here to View Answer
Answer a) The lottery winner gained his fortune strictly by luckily since he didn’t even pick his ticket numbers.
Replace ‘luckily’ by ‘luck’.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment