English Quiz for SBI|IBPS – Set 244

1.An_____ facet of the soviet perestroika is the search for a sweeping _____ programme in foreign policy .
a) essential, humanittarian
b) interesting, moral
c) important ,economic
d) immediate,social

Click here to View Answer
Answer a)essential, humanittarian

2.The teacher must __________ the unique style of a learn in order to________ it to desired knowledge.
a) perpetuate ,develop
b) discover, hardness
c) appreciate,focus
d) absorb,maintain

Click here to View Answer
Answer b) discover, hardness

3.Unless new reserves are found soon,the world’s supply of coal is being ______ in such a way that with demand continuing to grow at present rates,reserves will be ______ by the year 2050.
a) consumed, completed
b) depleted,exhausted
c) reduced,argument
d) burnt , destroyed

Click here to View Answer
Answer b) depleted,exhausted

4.Management can be defined as a process of_______ organization goals by working with through human and non- human resources to ____________ improve value added to the world.
a) getting , deliberately
b) targeting ,critically
c) reaching ,continuously
d) realizing ,dialectically

Click here to View Answer
Answer c) reaching ,continuously

5.If you are an introvert you ______ to prefer working alone and, if possible will _______towards projects where you can work by yourself or with as few people as possible.
a) like,depart
b) advocate, move
c) tend ,gravitate
d) express,attract

Click here to View Answer
Answer c) tend ,gravitate

6.Let us _______ with due _____ that ancient india was more civilized than modern india with its satellites in space.
a) admit ,humility
b) adopt ,certainly
c) suppose,timidness
d) presume, meekness

Click here to View Answer
Answer a) admit ,humility

7.The new principal _______ stress on routine administration _________ than on academic matters and examination reforms.
a) laid, rather
b) released,only
c) began, even
d) started,further

Click here to View Answer
Answer a) laid, rather

8.Children whose ____ survives parental discipline and who manages to grow up before they blow up are invited to _____ the university faculty.
a) curiosity ,join
b) inquisitiveness,visit
c) interest,address
d) inquiry,join

Click here to View Answer
Answer a) curiosity ,join

9.For years, advocates of nuclear power have claimed that nuclear power is the most ______ from of energy available but in light of a facts,one begins to______ this claim.
a) cheap, support
b) useful, question
c) expensive,contest
d) economical ,doubt

Click here to View Answer
Answer d) economical ,doubt

10.Reliance is the largest corporation in india and is still _____
at a pace that makes the old money empires of Tata and Birla companies look______.

a) developing ,indecisive
b) growing ,apologetic
c) expanding , slothful
d) escalating ,penchant

Click here to View Answer
Answer c) expanding , slothful

Leave a Comment