English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 204

1.Its per capita income has_________ and India is now the world’s third largest economy in_________ power parity terms.
a) anticipate , enquiring
b) quintupled, purchasing
c) boniness, lending
d) leanness, selling

Click here to View Answer
Answer b) quintupled, purchasing

2.Greenhouse gases are only_________ of the story when it comes to global warning. Changes to one part of the climate system can_________ additional changes to the way the planet absorbs or reflects energy.
a) whole, raise
b) part, cause
c) material, refer
d) issue, stop

Click here to View Answer
Answer b) part, cause

3.In a combined effort _________the corporate houses and the State Government, the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics has been________ soil health cards for farmers.
a) adding, speeding
b) including, facilitating
c) eliminating, promoting
d) excluding,blocking

Click here to View Answer
Answer b) including, facilitating

4.After_________ generating of electricity from its wave turbine deployed at near Rutland Island in Andaman, the scientists will soon start the __________of a 1 kW hydrokinetic turbine.
a) thwarting, destruction
b) thriving, falsification
c) depressing, invention
d) successfully, fabrication

Click here to View Answer
Answer d) successfully, fabrication

5.The government is gearing up to assess the _______of one its pet programmes, the Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) after initial enthusiasm among MPs has turned to _______with less than 100 MPs adopting a second village under the programme.
a) ability, concern
b) inability, lethargy
c) inefficacy, dullness
d) efficacy, apathy

Click here to View Answer
Answer d) efficacy, apathy

6.In a digital India, and with _________availability of credit rating, bank accounts, Aadhaar information and mobile phones, technology can help in eliminating human ___________in sanctioning and extending credit to the borrower.
a) hedged, interposition
b) widespread, intervention
c) apprehend, contention
d) extended, protection

Click here to View Answer
Answer b) widespread, intervention

7.Asset management companies will initially be _______to participate in commodity futures before foreign portfolio _________and insurance companies, which could be allowed in at more or less the same time.
a) permitted, opponents
b) banned, sponsors
c) prohibited, supporters
d) allowed, investors

Click here to View Answer
Answer d) allowed, investors

8.While it has repeatedly_________ it is better placed in direct face-offs against a_________ Congress, there are parts of India where its presence is either marginal or very slight.
a) pretended, developing
b) tired, rising
c) demonstrated, diminishing
d) unreliable, improving

Click here to View Answer
Answer c) demonstrated, diminishing

9.The endless scream of alarm clocks and studying until eyes_________ in their sockets, pressure cooker competition, the desperate feeling that one’s entire future_________ in balance.
a) static, disjoin
b) sink, hangs
c) float, conjoin
d) increasing, take away

Click here to View Answer
Answer b) sink, hangs

10.At a time when the spread of internet is so small and the speed so slow,_________ time and energy on debating differential speed is like worrying about who gets what__________ of a small and yet-to-be-fully baked cake.
a) wasting, outright
b) devoting, slice
c) disregarding, utter
d) criticizing, inclusive

Click here to View Answer
Answer b) devoting, slice

Leave a Comment