English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 187

1.This creates a very potent_______against the forward movement of reforms and a_______e-product may not have the full desired impact.
a) furtherance, united
b) assistance, unify
c) facilitation, unite
d) impediment, standalone

Click here to View Answer
Answer d) impediment, standalone
impediment – obstruction
standalone – automatic

2.At the same time, there is the risk that a clutch of lenders will need greater levels of capital_________ than previously estimated; this will test the fiscal deficit as well as the taxpayer’s willingness to underwrite the__________ of the past.
a) introduction, access
b) submission, dearth
c) interpolation, exaggerate
d) infusion, excesses

Click here to View Answer
Answer d) infusion, excesses

3.You never realize that even the most nutritious diet cannot give you the ________ results if your digestive system is not fit enough to digest or absorb its nutrients ________.
a) Aspired, competently
b) Desired, efficiently
c) Wished, comfortably
d) Longed, freely

Click here to View Answer
Answer b) Desired, efficiently

4.His __________contribution to the tsunami relief fund was ____________ by his staff members.
a) mager, admired
b) spontaneous, nullified
c) negligible, sanctioned
d) generous, appreciated

Click here to View Answer
Answer d) generous, appreciated

5.The judgment has _________high expectations____________the people regarding the benefits of the scheme.
a) Initiated, towards
b) Derived, concerning
c) Raised, among
d) Argued, covering

Click here to View Answer
Answer c) Raised, among

6.Other central banks have_______by allowing their currency to_______in a bid to corner global exports.
a) retrospect, raise
b) retaliated, devalue
c) repay, increase
d) requite, overvalue

Click here to View Answer
Answer b) retaliated, devalue

7.As repeated attempts to kick-start the growth cycle have______less than the desired results, countries have resorted to “beggar thy neighbour” policies, which have proved______for all economies.
a) show gain, profitable
b) produce, helpful
c) return, beneficial
d) yielded, detrimental

Click here to View Answer
Answer d) yielded, detrimental

8.It is no secret that both countries would like to move away from the conventional image of exploited Indian_______living in_______Saudi labour camps.
a) labourers, regimented
b) workers, control
c) diligent, order
d) creatvie, troops

Click here to View Answer
Answera) labourers,regimented
regimented – controlled

9.Mr. Prabhu has rightly realised that a major challenge is to recover lost ground in_______ , where a________decline has had a negative impact not only on the Railways’ finances but on the economy as well.
a) contraction, yielding
b) constriction, surrendering
c) freight haulage, persistent
d) adhesion, relenting

Click here to View Answer
Answer c) freight haulage, persistent
Haulage – the commercial transport of goods

10.India had tacitly backed the________, which resulted in a virtual________and a shortage of essential supplies in Nepal.
a) disturbance, opening
b) relaxation, infarct
c) laziness, infarction
d) agitation, blockade

Click here to View Answer
Answer d) agitation, blockade
Agitation – worry and anxiety
Blockade – the situation in which a country or place is surrounded by soldiers to stop people or goods from going in or out ,नाकाबंदी , घेराबंदी

Leave a Comment