English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 183

1.While this consideration is perhaps_______acceptable, the Indian intelligentsia does not obviously_______in its truth.
a) specially, trust
b) abstractly, believe
c) ideologically, care
d) logically, listen

Click here to View Answer
Answerb) abstractly, believe

2.How the West arranges its own society is not a knockdown argument in_______of its civilisational priority or primacy, or proof of the_______of other ways of organising social life.
a) agree, scrutiny
b) favour , inferiority
c) against, complexity
d) with, curiosity

Click here to View Answer
Answerb) favour , inferiority

3.With the diversity of India, it is easy to_______thousands or perhaps even millions of entrepreneurial_______playing out over the next few years over the internet.
a) laziness, discriminates
b) certainty, discerns
c) know, differentiate
d) imagine , experiments

Click here to View Answer
Answerd) imagine , experiments

4.The guidelines for payment banks may be of particular significance to a number of payment service_____, such as mobile phone companies, that offer payment______through mobile wallets.
a) providers, services
b) dominant, calculations
c) gainers, provides
d) beginners, facilities

Click here to View Answer
Answera) providers, services

5.Even more gravely, neither the Central nor the state government is serious about__________out the National Food Security Act that should lawfully have_________a year and a quarter ago.
a) fight, Prohibit
b) disagree, Tight
c) clash, Ban
d) rolling, commenced

Click here to View Answer
Answerd) rolling, commenced

6.He noted how that document had inaugurated a certain conversation in the country,_______a move away from the language of homophobia towards a vocabulary of choice, of personal_______.
a) impede, autonomy
b) compelling, autonomy
c) deter, called
d) hinder, Automatic

Click here to View Answer
Answerb) compelling, autonomy

7.This socio-cultural experiment has led to__________questions and few answers; that is what keeps it__________, We continue to seek direction.
a) small, life
b) numerous, alive
c) lacking, animate
d) little, deceased

Click here to View Answer
Answerb) numerous, alive

7.I believe now, through our past____________experiences, we must prepare___________for future challenges.
a) peaceable, openly
b) kind, familiarly
c) kindly, commonly
d) bitter, ourselves

Click here to View Answer
Answerd) bitter, ourselves

8.During his stints as Home Minister and later as Foreign Minister, he enjoyed a reputation of being both__________and__________.
a) procrastinating, reasonable
b) decisive, pragmatic
c) indecisive, idealistic,
d) indefinite, unreasonable

Click here to View Answer
Answerb) decisive, pragmatic

9.Public-private partnership works best when it is based on an open and transparent arrangement, with a__________assignment of risks, backed by an_________dispute-resolution mechanism.
a) lucid, impotent
b) explicit, weak
c) clear, effective
d) definite, useless

Click here to View Answer
Answerc) clear, effective

10.Its successive_________reflect different stages of Nepali peacemaking, from ideological__________to integration of the Maoist army to a democratic republic to pluralism, gender equality and devolution.
a) uncommonness, refusal
b) infrequency, opposition
c) irregularity, dissension
d) iterations, reconciliation

Click here to View Answer
Answerd) iterations, reconciliation

Leave a Comment