English Quiz for SBI PO | IBPS – Set 136

1) The ______ seventh-grader towered over the other players on his basketball team.
a) Gangling
b) Studious
c) mimetic
d) abject
e) reserved

Click to View Answer
Answer a)Gangling (adj.) means awkward, lanky, or unusually tall and thin.

2) Carson was at first flattered by the ______ of his new colleagues,but he soon realized that their admiration rested chiefly on his connections, not his accomplishments.
a) reprisal
b) adulation
c) bulwark
d) rapport
e) retinue

Click to View Answer
Answer b) Adulation (n.) means strong or excessive admiration or praise; fawning flattery.

3) For a(n) ______ fee, it is possible to upgrade from regular gasoline to premium.
a) nominal
b) judgmental
c) existential
d) bountiful
e) jovial

Click to View Answer
Answer a) Nominal (adj.) means small, virtually nothing, or much below the actual value of a thing.

4) Searching frantically to find the hidden jewels, the thieves proceeded to ______ the entire house.
a) justify
b) darken
c) amplify
d) ransack
e) glorify

Click to View Answer
Answer d) ransack (v.) means to thoroughly search, to plunder, pillage

5) The ______ deer stuck close to its mother when venturing out into the open field.
a) starling
b) foundling
c) yearling
d) begrudging
e) hatchling

Click to View Answer
5) Answer c) yearling (n.) is a young animal past its first year but not yet two years old.

6) Jackson’s poor typing skills were a ______ to finding employment at the nearby office complex.
a) benefit
b) hindrance
c) partiality
d) temptation
e) canon

Click to View Answer
Answer b) Hindrance (n.) is an impediment or obstruction; a state of being hindered; a cause of being prevented or impeded.

7) Through ______, the chef created a creamy sauce by combining brown sugar, butter, and cinnamon in a pan and cooking them over medium-high heat.
a) impasse
b) obscurity
c) decadence
d) diversion
e) liquefaction

Click to View Answer
Answer e) Liquefaction (n.) is the process of liquefying a solid or making a liquid.

8) The defendant claimed that he was innocent and that his confession was ______.
a) coerced
b) flagrant
c) terse
d) benign
e) futile

Click to View Answer
Answer a)To coerce (v.) is to force to do through pressure, threats, ornintimidation; to compel.

9) Harvey was discouraged that his visa application was ______ due to his six convictions.
a) lethargic
b) immeasurable
c) nullified
d) segregated
e) aggravated

Click to View Answer
Answer c) nullified
(v.) means to make invalid or nonexistent.

10) The rebel spies were charged with ______ and put on trial.
a) sedition
b) attrition
c) interaction
d) reiteration
e) perdition

Click to View Answer
Answer a) Sedition (n.) means resistance, insurrection; conduct directednagainst public order and the tranquility of the state.

Leave a Comment