English Quiz for SBI | IBPS – Set 273

1.Her ______ display of tears at work did not impress her new boss,who felt she should try to control her emotions.
a) maudlin
b) meritorious
c) hirsute
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) maudlin
Maudlin (adj.) means excessively and weakly sentimental or
tearfully emotional.

2.Mary became ______ at typing because she practiced every day for six months.
a) proficient
b) reflective
c) dormant
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) proficient
Proficient (adj.) means well versed in any business or branch of
learning.

3.The high-profile company CEO was given an ______ for speaking at the monthly meeting of the area business leaders’ society.
a) Zenith
b) honorarium
c) inoculation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) honorarium
Honorarium (n.) is payment or reward for services for which
payment is not usually required.

4.Because he was so ______, the athlete was able to complete the obstacle course in record time.
a) belligerent
b) nimble
c) Mordant
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) nimble
Nimble (adj.) is quick and light in movement, to be agile.

5.The graph clearly showed the company reaching the ______ in profits during the 1980s when the economy was in a boom period.
a) narthex
b) quiescence
c) vertex
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) vertex
Vertex (n.) means the highest point of anything; the apex or
summit.

6.Amie agrees with the ______ that the grass is always greener on the other side of the fence.
a) perpetuity
b) penchant
c) maxim
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) maxim
Maxim (n.) is an established principle or a general truth, often a
condensed version of a practical truth.

7.After the boisterous customers left the café without tipping, Carlos ______ at them through the restaurant’s front window.
a) interjected
b) glowered
c) Lurid
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) glowered
To glower (v.) means to stare angrily or sullenly, to look intently
with anger or dislike.

8.The peasants passed their weary days in much ______ and little comfort.
a) Macabre
b) Naïve
c) travail
d) repose

Click here to View Answer
Answer c) travail
Travail (n.) means hard or agonizing labor.

9.The teacher was dismissed for the ______ act of helping his students cheat on the exam.
a) steadfast
b) jaunt
c) unconscionable
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) unconscionable
Unconscionable (adj.) means not restrained by conscience; unscrupulous.

10.The way my father likes to ______with any salesperson to see if he can bargain for a lower price is embarrassing.
a) striate
b) variegate
c) capitulate
d) wrangle

Click here to View Answer
Answer d) wrangle
To wrangle (v.) means to bicker, dispute, create a noisy
argument.

Leave a Comment