English Quiz for SBI | IBPS – Set 268

1.After a brief and violent ______ that ousted the president ,General Monsanto declared himself the dictator of the country.
a) nuance
b) coup
c) solicitation
d) upbraiding

Click here to View Answer
Answer b) coup

2.The movie offended many of the parents of its younger viewers by including unnecessary ______ in the dialogue.
a) vulgarity
b) verbosity
c) vocalizations
d) garishness

Click here to View Answer
Answer a) vulgarity
Vulgarity (noun) means offensive speech or conduct

3.Over the years the Wilsons slowly ______ upon the Jacksons’property, moving the stone markers that divided their lots farther and farther onto the Jacksons’ land.
a) encroached
b) jettisoned
c) conjoined
d) repudiated

Click here to View Answer
Answer a) encroached
To encroach (v.) means to gradually or stealthily take the rights
or possessions of another; to advance beyond proper or formal
limits; trespass.

4.Kendrick’s talent ______ under the tutelage of Anya Kowalonek,who as a young woman had been the most accomplished pianist in her native Lithuania.
a) bantered
b) touted
c) flourished
d) embellished

Click here to View Answer
Answer c) flourished
To flourish (verb) is (of artists) to be in a state of high productivity,excellence, or influence; to grow luxuriously, thrive; to fare well,prosper, increase in wealth, honor, comfort or whatever is desirable; to make bold, sweeping movements.

5.The mock graduation ceremony—with a trained skunk posing as the college president—was a complete ______ that offended many college officials.
a) tempest
b) epitome
c) quintessence
d) travesty

Click here to View Answer
Answer d) travesty
Travesty (noun) means a parody; a grotesque imitation with the
intent to ridicule.

6.The governor-elect was hounded by a group of ______ lobbyists and others hoping to gain favor with her administration.
a) facetious
b) abstruse
c) magnanimous
d) fawning

Click here to View Answer
Answer d) fawning
Fawning (adj.) means attempting to win favor or attention by
excessive flattery, ingratiating displays of affection, or servile compliance; obsequious.

7.The curious crowd gathered to watch the irate customer ______ about the poor service he received in the restaurant.
a) antiquate
b) trivialize
c) rant
d) placate

Click here to View Answer
Answer c) rant
To rant (verb) means to speak loudly or violently.

8.The high-profile company CEO was given an ______ for speaking at the monthly meeting of the area business leaders’ society.
a) expiation
b) honorarium
c) inoculation
d) interpretation

Click here to View Answer
Answer b) honorarium,Honorarium (noun) is payment or reward for services for which payment is not usually required.

9.Calvin reached the ______ of his career in his early thirties when he became president and CEO of a software company.
a) zephyr
b) plethora
c) vale
d) zenith

Click here to View Answer
Answer d) zenith

10.Through ______, the chef created a creamy sauce by combining brown sugar, butter, and cinnamon in a pan and cooking them over medium-high heat.
a) impasse
b) decadence
c) diversion
d) liquefaction

Click here to View Answer
Answer d) liquefaction,Liquefaction (noun) is the process of liquefying a solid or making a liquid.

Leave a Comment