English Quiz for IPPB |IBPS – Set 240

1.They said, “We can not live without oxygen”.
a) They said that we can not live without oxygen.
b) They said that they can not live without oxygen.
c) They said that they would not live without oxygen.
d) They says that they can not live without oxygen.

Click here to View Answer
Answer a) They said that we can not live without oxygen,When we use “we” with the universal truth, then “we” is not changed in Indirect speech.

2.The Indian express says, “We shall issue a astrology section in our Thursday’s paper”.
a) The Indian express says that it will issue a astrology section in their Thursday’s paper.
b) The Indian express says that they will issue a astrology section in their Thursday’s paper.
c) The Indian express said that it will issue a astrology section in its Thursday’s paper.
d) The Indian express says that it will issue a astrology section in its Thursday’s paper.

Click here to View Answer
Answer d) The Indian express says that it will issue a astrology section in its Thursday’s paper, Whenever some newspaper or magazine use “we”, “our”, “us” in direct speech , then it should be replaced by “it” or “its” in indirect speech.

3.He said, “Honesty is the best policy.”
a) He said that Honesty is the best policy.
b) He said that Honesty was the best policy.
c) He said that Honesty would be the best policy.
d) He said that Honesty will be the best policy.

Click here to View Answer
Answer a) He said that Honesty is the best policy,If Reporting verb is in Past Tense and Reported Speech is a universal truth, then we do not change it in indirect speech.

4.She said, “Well, Rahul, You have done this work.”
a) She told Rahul that you had done this work.
b) She told Rahul that you had done that work.
c) She told Rahul that he had done that work.
d) She told Rahul that he has done that work.

Click here to View Answer
Answer c) She told Rahul that he had done that work,We can remove “Well”, “Okay”, “You see” etc from indirect speech.

5.My father said to me, “It might rain yesterday”.
a) My father told me that it may have rain the previous day.
b) My father told me that it would rain the previous day.
c) My father told me that it might rain the previous day.
d) My father told me that it could rain the previous day.

Click here to View Answer
Answer c) My father told me that it might rain the previous day.

6.I said to my brother, “What are you playing today ?”
a) I asked my brother what he will be playing that day.
b) I asked my brother what he was playing that day.
c) I asked my brother if he was playing that day.
d) I asked my brother what he would be playing that day.

Click here to View Answer
Answer b) I asked my brother what he was playing that day,When there is wh-questions inside invertved commas then we do not use if or whether in indirect speech.

7.The Judge said to inspector, “Call the thieves.”
a) The Judge urged inspector to call the thieves.
b) The Judge ordered inspector to get the thieves.
c) The Judge requested inspector to call the thieves.
d) The Judge ordered inspector to call the thieves.

Click here to View Answer
Answer d) The Judge ordered inspector to call the thieves,In this type of imperative sentences, we do not use “if/whether”, instead we use “to” to replace inverted commas.

8.She said, “Madam, I have done homework.”
a) She said respectfully that she had been done homework.
b) She said respectfully that she has done homework.
c) She said respectfully that she had done homework.
d) She said respectfully to her teacher that she had done homework.

Click here to View Answer
Answer c) She said respectfully that she had done homework,while changing it to indirect speech, remove “Sir/Madam” with “respectfully” as we did in this question.

9.Mr. Bajaj said, “How foolish of me!”
a) Mr. Bajaj confessed with regret that he had been very foolish.
b) Mr. Bajaj confessed with regret that he is very foolish.
c) Mr. Bajaj confessed with sorrow that he was very foolish.
d) Mr. Bajaj confessed with regret that he was very foolish.

Click here to View Answer
Answer d) Mr. Bajaj confessed with regret that he was very foolish.

10.Rahul said, “We must obey our parents.”
a) Rahul remarked that we must obey our parents.
b) Rahul advised that we must obey our parents.
c) Rahul said that we must obey our parents.
d) Rahul said that we should obey our parents.

Click here to View Answer
Answer c) Rahul said that we must obey our parents.

Leave a Comment