English Quiz for IPPB |IBPS – Set 235

1.Paw : Cat :: Hoof : ?
a) Lamb
b) Elephant
c) Lion
d) Horse

Click here to View Answer
Answer d) Horse ,As cat has Paw similarly Horse has Hoof.

2.Carbon : Diamond :: Corundum : ?
a) Garnet
b) Ruby
c) Pukhraj
d) Pearl

Click here to View Answer
Answer b) Ruby,As Diamond is made of Carbon similarly Ruby is made of Corundum.

3.Peace : Chaos :: Creation : ?
a) Build
b) Construction
c) Destruction
d) Manufacture

Click here to View Answer
Answer c) Destruction,As opposite meaning of peace is chaos similarly opposite meaning of creation is destruction.

4.Cassock : Priest :: ? : Graduate
a) Cap
b) Tie
c) Coat
d) Gown

Click here to View Answer
Answer d) Gown,A Priest wears cassock while Graduate wears gown.

5.Forecast : Future :: Regret : ?
a) Present
b) Atone
c) Past
d) Sins

Click here to View Answer
Answer c) Past,Forest is for future happenings and Regret is for past actions.

6.Venerate : Worship :: Extol : ?
a) Glorify
b) Homage
c) Compliment
d) Recommend

Click here to View Answer
Answer a) Glorify,First is synonym of second.

7.Mature : Regressed :: Varied : ?
a) Rhythmic
b) Monotonous
c) Decorous
d) Obsolete

Click here to View Answer
Answer b) Monotonous,Words in each pair are opposite to each other.

8.Foundation : Edifice :: Constitution : ?
a) Governement
b) State
c) Nation
d) Cabinet

Click here to View Answer
Answer c) Nation,First forms the basis of second.

9.Palaeography : Writings :: Ichthyology : ?
a) Fishes
b) Whales
c) Oysters
d) Mammals

Click here to View Answer
Answer a) Fishes,First is study of second.

10. Dilatory : Expeditious :: Direct : ?
a) Tortuous
b) Circumlocutory
c) Straight
d) Curved

Click here to View Answer
Answer b) Circumlocutory,Words in pairs are opposite to each other.

Leave a Comment