Current Affairs Quiz – September 30 2019

Current Affairs Quiz – September 30 2019

1. International Translation Day is observed on ____________.
a) May 27
b) April 13
c) September 30
d) November 02

Click here to View Answer
Answer c) September 30 . International Translation Day observed in bringing nations together, contributing to the development and strengthening world peace and security.

2. Theme for International Translation Day 2019 is________________.
a) Translation and Native Languages
b) Translation and Indigenous Languages
c) Translation and earliest Languages
d) Translation and Local Languages

Click here to View Answer
Answer b) Translation and Indigenous Languages. The theme of International Translation Day 2019 is “Translation and Indigenous Languages”.

3. Who has been appointed as new administrator for PMC Bank?
a) Vijay Kumar
b) Murali Bhakshinathan
c) Jai Bhagwan Bhoria
d) Dileep Verma

Click here to View Answer
Answer c) Jai Bhagwan Bhoria. Reserve Bank of India (RBI) superseded the Board of crisis-hit Punjab and Maharashtra Cooperative Bank Ltd. She is appointed Jai Bhagwan Bhoria as the administrator of the bank.

4. Who has been appointed as next Chairman of Armed Forces Tribunal?
a) Ravi Nair
b) Rajendra Menon
c) Unni Krishna Yadav
d) Arun Kumar A

Click here to View Answer
Answer b) Rajendra Menon. A Supreme Court bench headed by Chief Justice of India (CJI) Ranjan Gogoi has recommended former Delhi High Court Chief Justice Rajendra Menon as the next chairman of Armed Forces Tribunal (AFT).

5. Rakesh Kumar Singh Bhadauria took charge as the new Chief of the _____________.
a) Indian Air Force
b) Indian Navy Force
c) CBI
d) UNICEF

Click here to View Answer
Answer a) Indian Air Force. Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria took charge as the new Chief of the Indian Air Force (IAF). He is now the 26th Chief of the Air Staff of the Indian Air Force.

6. Which team won the SAFF Under-18 football Championship by defeating Bangladesh?
a) India
b) China
c) Japan
d) Kazakhastan

Click here to View Answer
Answer a) India. India won the SAFF Under-18 football Championship by defeating Bangladesh by 2-1 in final held in Kathmandu, Nepal.

7. Scientist Thanu Padmanabhan gets MP Birla Memorial Award, who is associated with____________.
a) Physicist
b) Cosmologist
c) Oncologist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The 62 year old Physicist and Cosmologist Thanu Padmanabhan was conferred the prestigious M P Birla Memorial Award 2019 for his contributions to the world of cosmology.

8. The IAU – International Astronomical Union has named a minor planet between Mars and Jupiter after Pandit Jasraj, who is associated with____________.
a) Journalist
b) Singer
c) Actor
d) Social activitist

Click here to View Answer
Answer b) Singer. The IAU – International Astronomical Union has named a minor planet between Mars and Jupiter after an Indian classical singer Pandit Jasraj. He is the first Indian musician to receive this honor.

9. K. Siva Reddy awarded Saraswati Samman, who is associated with_____________.
a) Actor
b) Athlete
c) Poet
d) Freedom Fighter

Click here to View Answer
Answer c) Poet. K Siva Reddy is a Telugu poet. He was awarded the Saraswati Samman award for his collection Pakkaki Ottigilite in 2018.

10. Who has been appointed as Chief of International Egg Commission?
a) Vishnu Raj
b) Amar Nath
c) Suresh Chitturi
d) Rishikesh

Click here to View Answer
Answer c) Suresh Chitturi. Suresh Chitturi, Vice Chairman and Managing Director of India’s leading poultry firm Srinivasa Farms, has been appointed as chairman of the International Egg Commission (IEC).

11. Bathukamma-2019 , a flower festival is celebrated at_______________.
a) Karnataka
b) Meghalaya
c) Telangana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. Bathukamma, the flower festival of Telangana, is being celebrated in state’s Warangal district. The nine-day long festival of flowers will be celebrated from 29 September to 6 October 2019.

12. Week-Long IPCC Meet on Climate Change begins in ______________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Bangalore
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. India is hosting the Second Lead Author Meeting of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Working Group III Sixth Assessment Report at New Delhi, beginning 30th September to 4th October 2019.

13. Viju Khote is passed away at 77, is associated with______________.
a) Actor
b) Politician
c) Singer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Film and theatre actor Viju Khote passed away at the age of 77 in Mumbai. The actor, who is popular for playing the role of Kalia in Sholay, has appeared in over 300 Hindi and Marathi films and numerous television shows and plays.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment