Current Affairs Quiz – September 29 2019

Current Affairs Quiz – September 29 2019

1. Who has been appointed as next Chief Electoral Officer (CEO) of Odisha?
a) Suhail Langan
b) Sushil Lohani
c) Karamvir Dev
d) Manish Pandey

Click here to View Answer
Answer b) Sushil Lohani. THE Election Commission of India (ECI) has approved the appointment of Sushil Kumar Lohani as next Chief Electoral Officer (CEO) of Odisha. Lohani will replace Surendra Kumar, who has been serving as the CEO, Odisha since February, 2018.

2. Govt allots Rs ________ cr for Khelo India athletes.
a) 7.87
b) 9.23
c) 10
d) 13.47

Click here to View Answer
Answer a) 7.87.The Sports Ministry has sanctioned Rs 7.87 crore as out-of-pocket allowance for 2625 Khelo India athletes training in 99 Khelo India academies and other centres across the country.

3. Who has launched Navy’s first new stealth frigate, INS ‘Nilgiri?
a) PM Modi
b) Amit SHah
c) Rajnath Singh
d) Ram Nath Govind

Click here to View Answer
Answer c) Rajnath Singh. Shri Rajnath Singh was speaking at the launch of INS ‘Nilgiri’, the first of the Navy’s seven new stealth frigates, at Mazagon Dock Shipbuilders Limited in Mumbai.

4. Which state CM has launched capacity development programme for women entrepreneurs?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Punjab
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched the Kerala edition of WING-Women Rise Together, an initiative by Startup India.

5. Who has been appointed as the Chief Executive Officer and key managerial personnel of the company for DHFL?
a) Mugen Kumar Rao
b) Vaijinath M. Gavarshetty
c) Diwan Chatterjee
d) Mulayam Singh Gowda

Click here to View Answer
Answer b) Vaijinath M. Gavarshetty. The board of directors of Dewan Housing Finance Corporation Ltd (DHFL) approved the appointment of Vaijinath M. Gavarshetty as the Chief Executive Officer and key managerial personnel of the company with effect from October 1, 2019.

6. One tea bag can release __________ billion microplastics into your cup, by researchers from McGill University in Montreal.
a) 4.56
b) 6.81
c) 9.12
d) 11.6

Click here to View Answer
Answer d) 11.6. The study, by researchers from McGill University in Montreal, showed that a single plastic teabag can release harmful particles into your cup — 11.6 billion microplastics and 3.1 billion nanoplastics.

7. World Heart Day observed is on ____________.
a) December 12
b) November 24
c) April 06
d) September 29

Click here to View Answer
Answer d) September 29. “World Heart Day” was founded in 2000 to inform people around the globe that heart disease and stroke are the world’s leading causes of death.

8. Who won FIFA’s Fair Play award?
a) Steven Gerrard
b) Maurizio Sarri
c) Frank Lampard
d) John Terry

Click here to View Answer
Answer c) Frank Lampard. Frank Lampard admitted he was stunned to see Marcelo Bielsa and Leeds win the FIFA Fair Play Award despite the ‘Spygate’ scandal that rocked the Championship club.

9. Who won Russian Grand Prix 2019?
a) Lewis Hamilton
b) Anti Murray
c) Valtteri Bottas
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Formula One world champion Lewis Hamilton snatched victory in the Russian Grand Prix in a surprise Mercedes one-two on Sunday after Ferrari argued over team orders and were undone by a virtual safety car.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment