Current Affairs Quiz – September 28 2019

Current Affairs Quiz – September 28 2019

1. Dr. G.B. Deglurkar was conferred with prestigious Punyabhushan Award, for his long-standing contribution to the field of ____________.
a) Archaeology
b) Radiology
c) Dermatology
d) Oncology

Click here to View Answer
Answer a) Archaeology. The eminent Archeologist Dr. G.B. Deglurkar was conferred with prestigious Punyabhushan Award for his long-standing contribution to the field of Indian Archaeology .

2. Who has been appointed as Vice Chief of Indian Air Force?
a) Advik Yash
b) Sandeep Kishan
c) Harjit Singh Arora
d) Ajay Singh Yadav

Click here to View Answer
Answer c) Harjit Singh Arora. Air Marshal Harjit Singh Arora has been appointed as the new Vice Chief of Indian Air Force (IAF).

3. MASCRADE 2019 organised by FICCI in ___________.
a) Bangalore
b) Jaipur
c) Pune
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. ‘MASCRADE 2019’- Movement Against Smuggling and Counterfeit Trade scheduled’, an annual flagship FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) event was held from 26-27 September 2019 in New Delhi.

4. Which country has been selected as the host country for celebration of World Tourism Day 2019 by United Nations World Tourism Organization (UNWTO)?
a) Singapore
b) India
c) Malaysia
d) China

Click here to View Answer
Answer b) India. India has been selected as the host country for celebration of World Tourism Day 2019 by United Nations World Tourism Organization (UNWTO). This is for the very first time that India will host the day in its National Capital, New Delhi.

5. KAZIND-2019: lndo-Kazakhstan Joint Military Exercise to be held in ___________.
a) Uberitas
b) Uttarakhand
c) Punjab
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. A joint military exercise between India and Kazakhstan named KAZIND-2019 is scheduled to be held in Pithoragarh district, Uttarkhand from 3-15 October 2019. The exercise focuses mainly on counter terrorism operation.

6. Which organization has won the United Nations Global Climate Action Award (UNGCAA) in the ‘Climate Neutral Now’ category?
a) Accenture
b) Infosys
c) TCS
d) CTS

Click here to View Answer
Answer b) Infosys. Information Technology (IT) major Infosys has won the United Nations Global Climate Action Award (UNGCAA) in the ‘Climate Neutral Now’ category for “Infosys’ Journey to Carbon Neutrality”.

7. World Rabies Day is observed on _______________.
a) June 18
b) April 27
c) November 13
d) September 28

Click here to View Answer
Answer d) september 28. World Rabies Day is an international awareness campaign coordinated by the Global Alliance for Rabies Control, a non-profit organization with headquarters in the United States.

8. Access to Information Day is observed on _____________.
a) June 01
b) April 19
c) November 12
d) September 28

Click here to View Answer
Answer d) September 28. The International Day for the Universal Access to Information (commonly called the Access to Information Day) is an international day of recognition designated by the UNESCO General Conference to be held on 28 September.

9. Which state has bagged top honour at National Tourism Awards?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh bagged the top honour at the National Tourism Awards 2017-18, which were presented by Vice President Venkaiah Naidu. A total of 76 awards were given under various categories this year.

10. Which state has become the first state to be awarded for water conservation and efficient use practices by the National Water Mission of the Government of India?
a) Rajastan
b) Gujarat
c) Punjab
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer a) Rajastan. Rajasthan has become the first state to be awarded for water conservation and efficient use practices by the National Water Mission of the Government of India under Category Two–Promotion of citizen and state action for water conservation, augmentation and preservation–of awards.

11. Which state government has decided to impose a green tax besides banning single-use plastic?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. Cracking the whip on pollutants, the Andhra Pradesh government decided to impose a green tax besides banning single-use plastic. To keep a check on pollution by industrial houses, the state will collect the green tax.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment