Current Affairs Quiz – September 26 & 27 2018

Current Affairs Quiz – September 26 & 27 2018

1. According to Times Higher Education World University Rankings, which is the India’s best university?
a) IIT Indore
b) IIT Madras
c) IISc Bangalore
d) IIT Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) IISc Bangalore. Indian Institute of Science Bangalore has been named the top Indian institute for the fifth straight year in the Times Higher Education World University Rankings and was placed in the 251-300 bracket.

2. According to HSBC, India will be in _________position in economy by 2030.
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer b) 3rd. India is forecast to overtake Japan as the world’s third-largest economy by 2030, according to a report by UK’s HSBC Holdings.

3. According to The Lancet, India ranked__________ in health care and education investment.
a) 123rd
b) 139th
c) 151th
d) 158th

Click here to View Answer
Answer d) 158th. The Survey was done in 195 countries. According to the survey, Finland tops the list in the two key sectors. India ranked 158th in the world, below countries like Sudan (157th), Azerbaijan, China and Bosnia Herzegovina.

4. Dr. Harsh Vardhan inaugurated Air Pollution Control Device WAYU in ___________.
a) Pune
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. WAYU (Wind Augmentation PurifYing Unit) is developed by Council of Scientific and Industrial Research – National Environmental Engineering Research Institute (CSIR-NEERI) as a part of Technology Development Project being funded by Department of Science and Technology.

5. U.N. declared 2019-2028 as the Nelson Mandela __________.
a) Decade of Peace
b) Decade of love
c) Decade of humanity
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Decade of Peace. This incident took place at the Nelson Mandela peace summit honouring the South African leader at the UN. He also unveiled a statue of Nelson Mandela at the UN marking the 100th anniversary of Mandela’s birth.

6. BVRAAM is associated with__________.
a) Navy
b) Air Force
c) Army
d) CPRF

Click here to View Answer
Answer b) Air Force. The Indian Air Force (IAF) successfully test fired the indigenously developed Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) Astra from a Su-30 aircraft. It was tested at the Kalaikunda Air Force Station.

7. Which country has becomes world’s first to land rovers MINERVA-II1 on asteroid Ryugu?
a) Russia
b) USA
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Japan became the world’s first country to successfully land two robotic rovers on an asteroid. This is the first time that the world will observe the surface of an asteroid via moving robots.

8. India to organise ‘Gandhi March’ in______________.
a) Scotland
b) Netherlands
c) Germany
d) Argentina

Click here to View Answer
Answer b) Netherlands. India will organise ‘Gandhi March’ from the iconic Peace Palace at the Hague to Grote Kerk on September 30, to launch the two-year long celebrations of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.

Leave a Comment